BLOGI

Esteryllä säilyy paikka sydämessäni

Keskiviikko 29.5.2019 klo 12:05 - Annastiina Vesterinen

Neljä vuotta sitten aloitin työni Esteryn toiminnanjohtajana. Olin täynnä ideoita yhdistystoiminnan kehittämiseksi. Tuolloin Estery oli toiminta-alueella vielä monelle tuntematon yhdistys. Esteryn sekä jäsenyhdistysten toiminnan ja tunnettavuuden kasvattamiseen oli selkeä tarve. Kävin hommiin valtavalla innolla kuunnellen jäsenyhdistysten ja kumppaneiden toiveita ja tarpeita. Kantava voima työssäni oli alusta lähtien kumppanuudet ja verkostomainen toiminta. Satsasin paljon kumppanuuksien rakentamiseen uskoen yhteistyön voimaan. Esterystä tulikin haluttu kumppani ja yhdistystoiminnan edustaja monissa eri verkostoissa.

Pidin kirkkaana mielessäni Esteryn kehittämistoiminnan ytimen, jäsenyhdistysten toimintaedellytysten ja yhteistyön tukemisen. Esteryssä toimiessani haettiin ja saatiin rahoitusta moniin erilaisiin kehittämishankkeisiin ja niiden myötä mahdollistui yhdistystoiminnan kehittäminen. Jokainen kehittämishanke lunasti Esteryn toiminnassa oman paikkansa ja vahvisti eri näkökulmista jäsenyhdistysten toimintaedellytyksiä. Ja jokainen työntekijä teki suurella sydämellä kehittämistyötä ja sai oman hankkeensa lentoon. Kehittämistoiminnan myötä pystyttiin mm. vahvistamaan sekä paikallisesti että maakunnallisesti yhdistysten roolia ihmisten hyvinvoinnin tukemisessa, luomaan uusia kumppanuuksia, kehittämään yhdistystoimintaa ja kokeilukulttuuria ja vahvistamaan nuorten työelämävalmiuksia. Nämä kaikki kehittämistoiminnan tulokset heijastuvat alueen asukkaiden hyvinvointiin, mahdollisuuteen osallistua ja saada yhdistyslähtöistä tukea.

Esteryn toiminnan laajentuessa ja työntekijöiden määrän kasvaessa tuli tarve kehittää ja vahvistaa Esteryä organisaationa. Niin valmistuikin Esteryn ensimmäinen strategia, määriteltiin organisaatiorakenne, avattiin työntekijöiden vastuu ja työnkuvat, tehtiin pelisäännöt ja kehitettiin viestintää. Välillä ehdittiin myös juhlia 10-vuotiasta Esteryä osana Suomi 100-vuotta juhlallisuuksia.

Se into, jolla aloitin työt Esteryn toiminnanjohtajana, ei hävinnyt missään vaiheessa neljän vuoden aikana. Nautin työstäni todella paljon ja kiitän hallituksen puheenjohtajaa ja hallituksen jäseniä tuesta ja luottamuksesta Esteryn toiminnan kehittämiseen. Samanlaista tukea ja luottamusta halusin toiminnanjohtajana jakaa Esteryn työntekijöille niin, että jokaisen oli mahdollisuus tehdä omasta hankkeestaan paras mahdollinen. Ja olen iloinen siitä, että se kantoi ja näkyi Esteryn työilmapiirissä, työntekijöiden idearikkautena, huimina työsuorituksina ja intona kehittää ja pyrkiä aina vain parempaan tulokseen.

Tässä vaiheessa haluan kiittää kaikkia. Jotain jäi kesken ja monia ideoita toteuttamatta, mutta nyt suuntaan kehittämisintoni uusiin haasteisiin. Esteryläisillä, jäsenyhdistysten toimijoilla, yhteistyökumppaneilla ja kaikilla ihmisillä, joihin olen saanut Esteryn vuosien aikana tutustua, säilyy paikka sydämessäni.

32117005_1809407869080531_6931719251694714880_o.jpg

2 kommenttia . Avainsanat: Estery

Eveliina ja Hyvä Pomppu

Perjantai 17.5.2019 klo 13:10 - Eveliina

Heipparallaa! Olen Eveliina.


Aloitin Hyvä pomppu -hankkeessa viime syksynä vapaaehtoisena, ja sainkin siitä mukavan ja mielekkään harrastuksen. Pomppu tuo viikkoihin sopivasti vaihtelevaa sisältöä. Olen esimerkiksi päässyt ideoimaan ja ohjaamaan toimintaa nuorille, josta toivon myös ammattia itselleni. Yksi mielenkiintoisimpia projekteja on ollut erilaisten pakohuoneiden suunnittelu ja toteutus. Tällä hetkellä suunnittelemmekin uusinta kauhupakohuonetta kesälle. Pidän myös valokuvaamisesta ja olen päässyt kuvaamaan erilaisia tapahtumia ollessani Hyvä pomppu -hankkeessa. Meidän kohdatessa -valokuvanäyttely on hyvä esimerkki monipuolisesta toiminnasta. Kuvatessa näyttelyä varten pääsin tutustumaan erilaisiin järjestöihin ja niiden toimintaan. Olen myös saanut ihania kavereita vapaa-ajalle. Hyvä pomppu antaa eväitä nuorille, mutta olen itsekin saanut tukea omiin asioihini ja kasvattanut itseluottamusta. Meillä pompputiimissä on loistava porukka ja minut on otettu porukkaan ja hyväksytty minut joukkoon juuri tällaisena kuin olen. Aurinkoista kevään jatkoa ja tervetuloa pakenemaan pakohuoneesta, jos uskallat 😉

WhatsApp_Image_2019-05-17_at_13.05.18.jpeg

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Hyvä Pomppu, Nuori, Hanke, Estery

Kesää odottaen!

Keskiviikko 15.5.2019 - Henna

Keväinen tervehdys!

Nimeni on Henna ja toimin Hyvä Pomppu- hankkeessa kesätyöntekijänä. Työni ovat alkaneet nyt, toukokuun puolessa välissä ja minua voit tavata täällä aina elokuun puoleen väliin asti. Tänä kesänä olen mukana Hyvän Pompun kesäisissä toiminnoissa sekä niiden suunnittelussa.

Hyvä Pomppu on minulle entuudestaan jo tuttu siitä, että olin hankkeessa harjoittelussa lähes heti sen käynnistyttyä keväällä 2018. Estery- talolla minut on voinut tavata myös viime kesän aikana, jolloin pääsin vastaamaan KesäCafe- tapahtumista. Kokonaisuudessaan edellä mainittujen kokemusten myötä olen oppinut todella paljon erilaisia taitoja, niin korttien askartelusta asioiden organisointiin ja juurikin sen vuoksi odotan todella innostuneena tulevaa kesää!

Tällä hetkellä opiskelen viimeistä vuotta yhteisöpedagogiksi Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulussa Mikkelin kampuksella. Vaikka koulua käyn täällä Mikkelissä, niin alun perin olen Kouvolasta kotoisin. Pidän paljon luonnosta sekä musiikista. Lisäksi politiikka ja sen seuraaminen eri muodoissaan on kuulunut mielenkiinnon kohteisiini melko pitkään.

Tule rohkeasti nykäisemään minua hihasta sekä höpöttelemään niin asiasta kuin toisesta!

kuva_blogiin.png

Iloisin terveisin

Henna Rämä

henna@estery.fi

Puh. 045 8409 032

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: hyväpomppu, hanketyö, kesätyö, estery

Into ja onni hanketyössä

Torstai 9.5.2019 klo 16:49 - Katariina Kovanen

Hyvä Pomppu -hanke

Olen Katariina Kovanen, toiminut Hyvä Pomppu -hankkeessa projektityöntekijänä helmikuusta 2018 alkaen. Tämä on ensimmäinen työpaikkani yhteisöpedagogiksi valmistumiseni jälkeen ja onkin ollut ihanaa päästä heti valmistumisen jälkeen oman alan töihin. Hanke on kaksi vuotinen, ESR -rahoitteinen nuorten hanke, jonka tavoitteena on lisätä nuorten hyvinvointia ja työelämävalmiuksia yhdistys ja vapaaehtoistoiminnan avulla. Olen aikaisemmalta koulutukseltani lähihoitaja ja viimeisimmät työpaikkani ovat olleet tapahtumatuotannon parissa.

Hanketyö yhdistyksessä poikkeaa aikaisemmista työpaikoistani paljon. Käytännössä työpaikka, johon tulin viime vuoden kevättalvella, oli jännittävä ensinnäkin siksi, että aloin toimia nuorten asiantuntijana sekä työympäristö oli toisenlainen. Yhdistystoiminnassa ylintä paikkaa pitää yhdistyksen hallitus ja käytännöntyöhön on palkattuna toiminnanjohtaja, joka taas toimii esimerkiksi minun esimiehenäni.

Tiistaina 7.5. olimme Hyvä Pomppu -hankkeena Hyvänmielen kävelytapahtumassa Mikkelipuistossa. Tapahtumassa ensiesityksen sai uusi luonto aiheinen pakohuone, joka oli tehty nuoremmille ikäpolville. Hankkeen nuoret suunnittelevat ja toteuttavat itse pakohuoneita ja suurin projekti, mitä he ovat ottaneet tehdäkseen on No Exit -kauhupakohuone tapahtuma kesäkuussa 12-13.6. Työt tehdään vapaaehtoistyön pohjalta ja pakohuoneita on tehty jo 7 erilaista. Jokainen huone on ollut uniikko projekti, jonka sivutuotteena olemme keksineet mm. toimintamalleja sekä seinättömän pakohuonemallin, joka voidaan siirtää tarpeen mukaan miltei minne vain.

Tuolloin toukokuisena tiistaina olimme nuoren kanssa ajamassa takaisin pakohuonetavarat Volvoni takakontissa purkua odottaen. Keskustelimme nuoren kanssa siitä, miten elämä saattaa joskus yllättää ja nuori kertoi, kuinka joskus ei olisi voinut kuvitella, että istuisi tässä hetkessä. Totesin nuorelle, etten itsekkään reilu vuosi sitten olisi osannut kuvitella, mitä tämä päivänä olisin tekemässä.

Työtäni jos pitäisi kuvailla muutamalla sanalla ne voisivat olla ohjaajuus sekä sopivalla lailla luova hulluus. Nuorten kanssa tekemämme projektit ovat joskus herättäneet ihmetystä ja olen joskus itsekkin miettinyt, miten tämäkin projekti oikein käytännössä toteutetaan. Kuitenkin puhdas innostus lähtee ihmisissä mielestäni juurikin siitä, että annetaan sille tilaa. Olemme saaneet tukea kaikenlaisten projektien tekoon työyhteisöstä sekä yhteistyökumppaneilta ja olemme kaikki yhdessä saaneet jokaisen projektin onnistumaan. Onnistumisen kokemukset ovat saaneet pompputiimin yhteisön jopa räiskymään uusia, innovatiivisia ideoita ja uskoa huomiseen sekä tulevaisuuteen. Tekemämme projektit eivät ole myöskään aina helpommasta päästä ja onkin ollut ilo huomata, miten nuorten ryhmämme ratkoo pulmat yhdessä ja tukevat toinen toistansa.

Hankkeessamme olemme saaneet konkreettisia tuloksia mm. niin, että nuorten tiimistämme on työllistynyt nuoria eri puolelle suomea, jotka mukaan tullessa olivat työn sekä opiskelun ulkopuolella. Uskon, että tuloksiin on vaikuttanut vahvasti avoin, lämmin sekä innostava työilmapiiri sekä työyhteisön tiivis tuki. Olisikin hienoa, että jokaisessa työpaikassa olisi aina tilaa innostua. 

#missäkäpy

WhatsApp_Image_2019-05-09_at_16.46.10.jpg

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Hyvä Pomppu, Nuori, Hanke, Estery

Mahtava harjoittelujakso on nyt lopuillaan

Torstai 9.5.2019 klo 13:05 - Janne

Hei kaikki!

Koko alkuvuoden kestänyt harjoittelujaksoni Esteryssä on nyt lopuillaan ja parin viikon päästä valmistun merkonomiksi. Aika on mennyt järisyttävän nopeasti, tuntuu että vasta aloitin esteryharkat ja nyt ollaankin jo kesän alkutahdeissa.

Olen viihtynyt täällä todella hyvin ja tekemistä on riittänyt. Koko harkkajakso on ollut mahtava yhtäjaksoinen tutustumisretki yhdistystoimintaan, Esteryn hankkeisiin ja huikean upeisiin ihmisiin! Kaikkinensa omat tavoitteeni täyttyivät ja olen saanut alkuvuoden aikana paljon uutta tietoa, osaamista ja kontakteja.

Nyt kohti tulevia haasteita hyvillä mielin ja positiivisella asenteella! Hyvää kesän odotusta ja kiitos kaikille!

- Janne

verso_1.jpg

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Estery, harjoittelija

Marikan kevät Pompussa

Torstai 9.5.2019 klo 9:11 - Marika

Hei!

Työharjoitteluni lähestyy loppuaan, viimeinen viikko. Hieman haikein mielin, koska olen viihtynyt täällä todella hyvin. Olen myös oppinut paljon, järjestö- ja hanke toiminta oli minulle uutta, Esteryllä on saanut hyvän kuvan mitä kaikkea tähän kuuluu. Syksyllä valmistuvana nuoriso ja vapaa-ajan ohjaajana jokin tuleva hanke voisi hyvinkin olla mahdollinen tuleva työpaikkani😉

Olen päässyt tekemään monenlaista; Toteuttanut ja suunnitellut pakohuonepelejä, tutustunut erilaisiin hankkeisiin, ohjaustuokioita ryhmille, monenlaisia tapahtumia, verkostoitumista ja paljon muuta.

Mutta parasta on ollut Pompputiimi, ihan huikea porukka nuoria. Loistavia ideoita, monenlaista osaamista, hyvä tekemisen meininki, kannustamista ja positiivisuutta. Jännityksellä jään odottamaan millainen Hyvän pompun ja Pompputiimin toteuttamasta kauhupakohuoneesta tulee! Mutta varmasti hirveän karmivan hiuksia nostattavan upea.

Kiitos kaikille!

WhatsApp_Image_2019-04-26_at_08.04.52.jpeg

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Hyvä Pomppu, Estery

Uusi kasvo Pompussa!

Torstai 4.4.2019 klo 11:25 - Venla Liukkonen

Moikka!

Oon Venla ja opiskelen toista vuotta nuoriso- ja vapaa-ajan ohjaajaksi Paukkulassa. Oon nyt työharjoittelussa Esteryllä Hyvä pomppu-hankkeessa 24.5 asti!

Oon asunut koko ikäni Ristiinassa, mutta nyt asun asuntolassa opintojeni takia. Hain opiskelemaan nuoriso- ja vapaa-ajan ohjaajaksi koska, että tiesin jo silloin että haluan työskennellä ihmisten parissa.

Tulevaisuuden suunnitelmat ovat vähän vielä auki, mutta haluaisin mennä opiskelemaan ammattikorkeakouluun sosionomiksi ja muuttaa johonkin isoon kaupunkiin!

Työharjoittelu täällä on lähtenyt hyvin käyntiin, työporukka on tosi mukavaa ja tänne on ollut tosi mukava tulla! Odotan innolla että mitä kaikkea kivaa pääsen täällä tekemään!

Venla.jpg

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Estery, Hyvä Pomppu, harjoittelija, harjoittelu

Pompun jengi kasvaa!

Torstai 28.3.2019 klo 11:29 - Marika Manner

Hei!

 

Olen Marika. Opiskelen nuoriso- ja vapaa-ajan ohjaajaksi Paukkulassa, nyt työharjoittelussa Hyvä pomppu hankkeessa 10.5.2019 asti.

Olen Lapista kotoisin, mutta jo suurimman ajan elämästäni Mikkelissä asunut. Lapissa on ihanaa käydä, mutta kyllä kotiin on aina kiva palata.

Olen positiivinen, visuaalinen, innostun helposti uusista asioista ja ideapankkini on pohjaton.

Harrastan kodin sisustamista ja remontointia, tuunaan huonekaluja. Kirpputoreilla käyn viikoittain. Tykkään myös valokuvata ja muokata kuvia.

Perheeseeni kuuluu aviomies, kaksi lasta, tytöt 10- ja 16-vuotta ja Ria-koira. Ria on valkoinen paimenkoira mix. Meillä se menee niin päin, että koira ulkoiluttaa minua, viime kesänä laajennettiin lenkkeilyaluetta ja kierrettiin lähialueiden luonnonpuistoja, ensi kesälle jo monta uutta kohdetta suunnitelmissa.

Kaksi viikkoa harjoittelua takana, vastaanotto Pompussa on ollut todella hyvä ja lämmin. Monenlaista olen jo ehtinyt tehdä ja paljon uutta tietoa saanut. Tämä järjestö ja hanke kuvio on ihan uutta minulle, joten on vähän pää pyörällä. Olen yllättynyt, miten suuri työllistäjä hankkeet ovat, myös nuva-alalla.

Paljon tapahtumia, paljon suunnittelua, palavereja ja toimistotyötä. Monipuolista, luovaa ja innostavaa. Kaikenlaista jännää vielä tulossa keväällä!

BLOGI_Ria.jpg

SAM_87742.jpg

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: estery, hyvä pomppu,

Lapsiperheille suunnattu Arki haltuun -hanke

Torstai 21.3.2019 klo 12:33 - Eeva Pääkkönen

Moikka kaikille,

Oon Eeva Pääkkönen Esteryn ja Meijän Mikkelin Arki haltuun -hankkeesta. Arki haltuun -hanke on suunnattu lapsiperheille ja tarkoituksena on yhdessä perheiden ja eri toimijoiden kanssa testata sekä kehittää erilaisia keinoja arjen ja vanhemmuuden tukemiseen. Minut voitkin tavata oikeastaan ihan missä vain, lapsiperheille suunnatuissa kohtaamispaikoissa tai erilaisissa tapahtumissa ja joskus jopa Esteryllä tai Meijän Mikkelin toimistolla.

Hankemaailmaan taisin ajautua opintojeni ansiosta. Opiskelen siis tällä hetkellä työn ohella viimeistä vuotta sosionomiksi ja suoritin harjoittelun yhdessä toisessa sosiaali- ja terveysalan hankkeessa. Aiemmalta koulutukseltani olen lähihoitaja ja työskentelin useamman vuoden varhaiskasvatuksessa ennen Arki haltuun -hanketta. Omaa arkeani värittää työn ja opiskelun lisäksi kaksi kouluikäistä poikaa ja kaksi belgianpaimenkoiraa. Vapaa-ajan tykkääkin viettää yhdessä perheeni ja läheisteni kanssa ulkoillen, mökkeillen ja matkustellen. Koiraharrastukset ovat myös lähellä sydäntäni, vaikka tällä hetkellä pidämmekin taukoa agilitystä. Olen kuitenkin edelleen jäsenenä Mikkelin agilityharrastajilla ja haaveissani onkin palata takaisin koiraharrastusporukoihin vielä tulevan kesän aikana.
Kuivia kelejä ja kunnon kevättä odotellessa!
eeva.jpg

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: estery, arki haltuun

SISÄISTÄ VOIMAA JOOGASTA

Keskiviikko 27.2.2019 klo 12:08 - Ida Paunisalo

Hyvä Pomppu -hankkeen porukka kävi etsimässä uutta intoa ja puhtia kevääseen joogan parissa. Eräs Pompputiimin nuorista (eli minä, heh, heh) esitti kiinnostuksensa joogaan ja niinpä sitä lähdettiin kokeilemaan paikallisella Yoga Studiolla aivan ihanien ja osaavien joogaopettajien Maria Talvitien ja Jenna Joutsenjärvi-Variksen opastuksessa. Joogaharjoitusten ja -liikkeiden lisäksi opittiin paljon joogan historiasta sekä sen mielenkiintoisesta ja vuosituhansia eläneestä filosofiasta.

Nyt teemme pikasukelluksen Joogan maailmaan, jonka jälkeen kerron mitä pompputiimi teki Yoga Studiolla.

meditation-1384758_1920.jpg

kuva: www.pixabay.fi

Mitä se Jooga on?

”Jooga on koko elämän mittainen harjoitus, väline, ei lopputulos.”

Jooga on vuosituhansia sitten Intiassa syntynyt vanha traditio, josta se levisi myöhemmin myös länsimaihin. Ensimmäiset maininnat joogasta löytyivät vanhoista veda -kirjoituksista 1500-1200 eKr. Jooganmaailman tärkein kirja Joogasutra tiivistää siihenastisen opitun joogaperinteen ja se ilmestyi n. 350 eKr. filosofi Patanjalin kirjoittamana. Tuolloin jooga oli kokoelma Intian uskontojen pelastusopillisia ja maagisia menetelmiä. Nykypäivän moderni jooga kehittyi 1800-luvulla fyysiseksi harjoitukseksi ja nykyään sitä harjoitetaan myös ilman maagisuskonnollista merkitystä. Nykymuotoiseen joogaan kuuluu asentoharjoituksia ja meditaatiota, ja se on monille kehollista terapiaa ja rentoutumista.

Sana jooga (yuj) tulee sanskritin kielestä ja se tarkoittaa karkeasti suomennettuna yhdistymistä. Joogassa keskitytään ihmisen kokonaisuuteen: kehoon, mieleen ja sieluun. Joogassa on kyse itse pystytettyjen esteiden purkamisesta, jotka ehkäisevät aidon yhteyden luomista omaan itseen ja ympäröivään maailmaan.

Jooga on myös tiede, joka käsittää monenlaisia harjoitteita ja menetelmiä, joita muokataan jokaisen kehon ja persoonallisuuden mukaan. Joogasta on monia eri variaatioita, mutta perinteisesti jooga voidaan jakaa viiteen eri lähtökohtaan: hatha, raja, bhakti, karma ja jnana. Kaikkien näiden joogamuotojen perimmäinen tarkoitus on edistää kokonaisvaltaista tasapainoa, terveyttä ja hyvinvointia sekä itsetuntemuksen kasvattamista ja kehotietoisuuteen syventymistä.

Ihmiset harjoittavat joogaa monista eri syistä ja se on jokaiselle omansa. Joogaa voi harjoittaa rauhallisena tai vaativana liikuntamuotona, terapiana, eettisenä elämäntapana, hengellisenä kokemuksena tai välineenä saavuttaa tyytyväisyys.

Joogan tehokkuus liikuntamuotona riippuu täysin siitä, millaisia harjoituksia tehdään ja millä tempolla. Joissain tutkimuksissa joogan tehokkuuden on arvioitu vastaavan kevyttä kävelyä. Asanaharjoittelun (asana=asento/istuin) on todettu edistävän lihaskuntoa, notkeutta ja tasapainoa. Joogan on myös katsottu vaikuttavan terveyteen niin, että se lievittää stressiä ja kohottaa mielialaa. Joogalla saattaa tutkimuskatsauksen mukaan olla myös joitakin myönteisiä vaikutuksia esimerkiksi ADHD:n, lievien selkävaivojen, rannekanavaoireyhtymän, masennuksen ja ahdistuneisuuden, MS-taudin, ärtyneen suolen ja reuman oireisiin. Jooga on siis monella tapaa hyväksi ja se voi parhaimmillaan parantaa elämänlaatua.

buddhist-1807526_1920.jpg

 kuva: www.pixabay.fi

YOGA STUDIO MIKKELI

”Jooga on 99% harjoitusta ja 1% teoriaa” – Sri K. Pattabhi Jois

Pompputiimi kävi neljällä eri Yoga Studio Mikkelin joogatunnilla, joista jokaisella kokeiltiin vähän erilaisia joogamuotoja. Ensimmäisellä tunnilla käytiin ns. joogan peruskurssi, jossa tutustuttiin joogan alkeisiin, sen filosofiaan ja joogasanastoon. Seuraavilla tunneilla tutustuttiin tarkemmin muutamiin eri joogamuotoihin: Hathajooga, Aerial Jooga eli ilmajooga ja viimeisenä Yin Jooga.

Toisella tunnilla syvennyttiin Hathajoogaan. Tämä joogamuoto on perinteisin ja länsimaissa ehkä tunnetuin joogan muoto ja se on monien nykyaikaisten joogalajien perusta. Hatha sana tulee sanskritin kielestä missä ha tarkoittaa aurinkoa ja tha tarkoittaa kuuta (Yin & Yang). Hathajoogan ideana on löytää sisäinen rauha tasapainottamalla näitä kahta energiaa kehossamme. Hathajoogassa sen pehmeät, mutta fyysiset asennot pidetään staattisemmin ja tehdään hitaammin kuin muissa joogalajeissa. Hathassa liikkeet eli asanat yhdistetään hengitysharjoituksiin ja erilaisiin meditaatiotekniikoihin kehon ja mielen tasapainon löytämiseksi. Hathajooga muun muassa vahvistaa ja notkistaa kehoa, vähentää jännityksiä sekä parantaa unta, keskittymistä ja tasapainoa.

Kolmannella tunnilla tutustuttiin joogan moderneimpaan muotoon: ilmajoogaan. Aerial Jooga eli tutummin ilmajooga on suhteellisen uusi joogamuoto ja tiedettävät ensimmäiset Aerial Jooga -tunnit ovat järjestetty New Yorkissa vuonna 2006. Ilmajoogassa yhdistyy perinteinen joogaharjoittelu sekä ilma-akrobatia, jotka yhdessä luovat monipuolisen kuntoharjoittelun koko keholle. Ilmajoogassa käytetään eri liikkeiden tekemisen tukena kattoon kiinnitettyä kangaslenkkiä eli hammockia. Tämä moderni joogamuoto kehittää esimerkiksi keskivartalon lihaksia, kehonhallintaa sekä avaa selän ja hartiaseudun lihasjäykkyyksiä.

Neljännellä eli viimeisellä tunnilla kokeiltiin Yin joogaa, johon pompputiimin pyynnöstä yhdistettiin myös ilmajoogaa. Tehtiin siis Yin joogalle tyypillisiä harjoituksia käyttäen apuna kangasta. Tavallisesta ilmajoogasta poiketen suurin osa liikkeistä tehtiin matolla, ei ilmassa. Yin joogan tarkoitus on päästä venyttämään lihasten sijaan sidekudosta. Tämä onnistuu niin, ettei venytykseen mennä liian syvälle ja asennoissa pysytään kerralla pidemmän aikaa. (n. 3-5min) Yin joogassa on tyypillistä passiiviset asennot kevyellä ja pehmeällä venytyksellä. Siinä keskitytään paljon lantion ja alaselän venytysliikkeisiin, sillä näillä alueilla on erityisen paljon sidekudosta ja joogafilosofian mukaan sinne varastoituu helposti henkisiä ja fyysisiä jännitteitä, joita pyritään Yin Joogan avulla vapauttamaan. Yin jooga kaikkiaan rauhoittaa kehoa ja mieltä, vähentää stressiä ja levottomuutta sekä parantaa nivelten liikkuvuutta.

buddha-709880_1920.jpg

kuva: www.pixabay.fi

Muutamia Joogassa käytettäviä termejä:

Asana – Asento/istuin. Tarkoituksena poistaa lihaksistamme jännitystilat ja aineenvaihdunnalliset tukokset ja siten parantaa kehon energiakiertoa. Asentoharjoitukset pitävät kehon vahvana, joustavana ja rentona.

Pranayama – Hengitysharjoituksia (prana = elämänvoima)

Pratyahara – Huomion suuntaaminen ulkoisista kohteista kohti hiljaisuutta.

Dharana – Huomion keskittäminen ja henkiseen havaintokykyyn perustuvan tietoisuuden jalostaminen.

Dhyana – Tietoisuuden ylläpitäminen kaikissa olosuhteissa.

Samadhi – Mielen paluu alkuperäiseen, aitoon hiljaisuuteen.

Prana – Elämänvoima, kiertää kehon energiakanavissa, nadeissa. Joogassa pyritään tietoisesti ohjailemaan pranaa ja vapauttamaan sen tukoksia, jotta energia pääsee virtaamaan esteettömästi. Pranayama harjoituksissa säädellään hengitystä.

Bandhat – Kehon sisäisten energiavirtausten, pranan, kanavoijia sekä fyysisen kehon tukimekanismeja. Bandha tarkoittaa lukkoa. Bandhojen tehtävänä on lukita pranan väärät kulkureitit ja ohjata se alueisiin, jotka elävöittävät ja puhdistavat.

Vinyasa – Liikkeen ja hengityksen yhdistäminen

Mantratman = mieli, tra = suoja. Sanskritin kielisillä hymneillä on positiivisia vaikutuksia ihmisen mielentilaan ja tietoisuuteen. Mantrat ovat siis värssyjä, jotka lausuvat ääneen ikiaikaiset tavoitteet ja ihanteet, joita ihmiset eri aikakausina ja eri kulttuureissa ovat tavoitelleet. Yleisin mantra on OM (aum) ja se edustaa maailmankaikkeuden ääntä, se on alun ääni, perusääni, joka sisältää kaikki muut äänet.

Namaste namas = tervehdys/kunnianosoitus, te = sinulle. Sana ilmaisee joogassa nöyryyttä ja kiitollisuutta. Namaste -sanaa käytetään eleen kanssa, jota kutsutaan mudranaksi. Kun sanot ”namaste”, liität kätesi yhteen sydämesi eteen. Tämä on perinteinen tapa päättää joogaharjoitus, ikään kuin sinetöidä tehty harjoitus ja kiittää siitä itseäsi ja kehoasi sekä kanssajoogaajia.

people-2587069_1920.jpg

kuva: www.pixabay.fi

Jokainen tunti Yoga Studiolla oli hyvin erilainen ja saatiin kyllä mielestäni todella monipuolinen käsitys siitä, mitä jooga oikeastaan on. Jooga on omalla tavallaan haastavaa ja vaatii suurta keskittymistä. Joogan perusasanat ja venytykset onnistuvat varmasti helpoiten pienikokoisilta ja notkeilta tyypeiltä. Jotkut liikkeet venyttävät kroppaa aika äärirajoille ja jos ei luonnostaan ole kovin notkea ja taipuvainen, voi jotkut asennot ja liikkeet tuottaa vaikeuksia. Se ei kuitenkaan ole mikään este joogan harjoittamiselle!

Itse ainakin intoa puhkuen aion maaliskuulle varata muutaman joogatunnin! Rakastuin täydestä sydämestä ihanaan ilmajoogaan, jossa sisäinen pikkutyttöni kiljuu riemusta aina kun pääsee roikkumaan pääalaspäin kankaassa. Alakouluikäisenä harrastin voimistelua koulumme Jumppasirkuksessa, joten sieltä ehkä puskee innostus tähänkin lajiin. Suosittelen Yoga Studio Mikkelin joogatunteja lämpimästi kaikille niille, jotka eivät mun tapaan tykkää käydä esimerkiksi salilla tai lenkillä vetämässä mitään kunnon hikitreeniä. Jooga on monipuolista ja tekee hyvää keholle, mielelle sekä sille oletetulle sielulle.

Aurinkoista kevättä kaikille!

Iso lämmin kiitos vielä Marialle ja Jennalle, huikeille joogaopettajille loistavasta opetuksesta. Namaste!

Rauhaa & rakkautta, Ida

Ps. Käykää tutustumassa Yoga Studion toimintaan nettisivuilla www.yogastudiomikkeli.fi. Yoga Studion kuulumisia voit myös seurata Instagramissa tai Facebookissa nimellä Yoga Studio Mikkeli.

52716977_1679553199010339_4338594332547219456_n.jpg

kuva: Ida Paunisalo 

Lähteet:

-          https://fi.wikipedia.org/wiki/Jooga

-          https://www.joogahuone.fi/

-          Rautaniemi, M. 2015. Erakkomajoista kuntosaleille, Basam Books.

-          Räisänen, P. 2005. Astanga- joogaa Sri K. Pattabhi Joisin perinteen mukaan, Otava.

-          https://www.yogastudiomikkeli.fi

-          https://www.verticalclub.fi/

-          https://www.yogobe.com/fi

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Hyvä Pomppu, Estery, Yoga Studio Mikkeli

Jennin ajatuksia valokuvauksesta

Keskiviikko 20.2.2019 klo 13:59 - Jenni Pulkkinen

Hei!

Olen Jenni, 27-vuotias Mikkeliläinen ja olen ollut noin puolisen vuotta Esteryllä kuntouttavassa työtoiminnassa ja Hyvä Pomppu hankkeessa. Olen harrastanut satunnaisesti valokuvausta noin 6-vuotta ja ajattelin kertoa mikä omasta mielestäni tekee valokuvauksesta kiinnostavaa ja mitä tykkään kuvailla eniten.

Omalla kohdalla valokuvaus on ollut hyvä syy lähteä liikkeelle ja tutustua kaikenlaiseen ympäristöön. Kaikista eniten seikkailunhalun esille ajaa mahdollisuus päästä kuvaamaan autiotaloja. Kaikki kuvauskohteeni on sijainnut Mikkelissä tai sen lähikunnissa ja muutaman kaverin kera, autolla ajellen ympäri kyliä ne on löytynyt.

Kiinnostus autiotaloja kohtaan johtuu varmaankin siitä, että niistä voi löytyä kaikkea mielenkiintoista, tavaroista vanhoihin valokuviin ja joka paikka kertoo omanlaisen tarinansa. Sitä alkaa aina miettimää, että minkälaiset ihmiset siellä ovat ennen asuneet, milloin talo olisi jäänyt hylätyksi ja mikä olisi syy siihen. Suurimmassa osassa taloista on jätetty kaikki tavarat jälkeensä ja osassa taas löytyy vain muutamia huonekaluja. Aikojen saatossa rapistuneet seinät ja muut talon puitteet on omaa mieltä ja silmää kiehtovia asioita. Ne mielellään haluaa tallentaa kuviksi ennen kuin ne häviää mahdollisesti kokonaan.

Yleisesti valokuvaaminen rauhoittaa jonkin verran omaa mieltä ja siihen keskittyessä unohtaa kaikki mieltä painavat asiat ainakin hetkeksi. Vaikka itse on huomannut aistivansa ahdistuneisuutta joissain autiotaloissa, on se silti siedettävää ja kaverit mukana tekevät siitä turvallisen kokemuksen.

Kuvia taloista voi käydä katsomassa blogissa mikä löytyy täältä http://forgottentimecrew.blogspot.com/ (En ole päivittänyt blogia vähään aikaan, joten iso osa kohteista puuttu.)

talo4.JPG

...

talo3.jpg

...

talo2.jpg

...

talo1.jpg

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: valokuvaus

Kuntsariopiskelija messissä!

Keskiviikko 13.2.2019 klo 11:51 - Paula Häkkinen

Heikka!

Olen parhaillaan aloittelemassa harjoittelua Hyvä Pomppu-hankkeessa ja tarkoitus olisi kulkea mukana toukokuun puolelle välille asti tutustumassa eri juttuihin. Aika huippua!
Olen 28-vuotias, kahden vauhdikkaan lapsen äiti ja paljasjalkainen mikkeliläinen.

Opiskelen tällä hetkellä ensimmäistä vuotta monimuoto-opiskelijana kuntoutuksen ohjaajaksi Jyväskylän Ammattikorkeakoulussa. Aiempaa kokemusta sosiaali- ja terveysalalta minulla ei ole, joten täysin alanvaihtajana matkassa ollaan. Ainut kosketus aiheiseen on Health Coach-koulutus, jonka suoritin noin vuosi sitten perehtyen kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin tiimoilta palautumisen tärkeyteen.

Selvennän hieman mitä kuntoutuksen ohjaajan työ käytännössä tarkoittaa. Kuntoutuksen ohjaaja toimii asiakkaan yhdyshenkilönä eri ammattihenkilöiden ja palvelujärjestelmien välillä. Työhön kuuluu asiakkaan ohjausta, neuvontaa ja tukemista asiakkaalle itselleen sekä hänen läheisilleen erilaisissa elämäntilanteissa. Lisäksi kuntoutuksen ohjaajan työhön sisältyy toimintakyvyn arviointia, koulutus- ja työmahdollisuuksien kartoittamista sekä työllistämiseen liittyvää tukemista ja ohjaamista.

Innoissani olen harjoittelua aloittelemassa ja odottamassa uusien asioiden oppimista! Mahtavaa myös päästä tutustumaan uusiin ihmisiin ja kuulla myös heidän toiminnastaan.

- Paula

Paula.jpg

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Hyvä Pomppu, harjoittelija, harjoittelu, Estery

Harjoittelijan kuulumisia

Keskiviikko 30.1.2019 klo 14:19 - Janne

Moi ja hyvää alkanutta vuotta kaikille!

Täällä kirjoittelee Janne ja työssäoppimisjaksoni Esteryllä on nyt hyvää vauhtia käynnissä. Opiskelen Esedussa merkonomiksi aikuisopiskelijoiden näyttötutkintona. Tutkinnon suorittamiseen kuuluu isona osana oppiminen oikeassa työympäristössä ja valmistumiseen vaadittavat näytöt on myös tarkoitus tehdä alan työtehtävissä. Maaliskuun loppuun asti kestävän harjoittelun aikana teen ennen kaikkea toimistotehtäviä ja katsotaan mitä muuta eteen tulee. En omaa aikaisempaa kokemusta järjestöjen ja yhdistysten toiminnasta, joten jo eka viikkojen aikana on ollut uutta ja ihmeellistä. Tunnelma ja henki Estery-talolla on mitä mainioin ja työporukka todella mukavaa.

JS_2019012022.jpg

Oon huono harrastamaan mitään, mutta mielenkiinnon kohteita multa kyllä löytyy. Tykkään lukea ja katsella elokuvia, etenkin kauhu- ja fantasiahenkisiä, ja myönnän olevani Tolkien/Lord of the Rings - fani. Nuoruusvuosien Hanoi Rocksin ja Kissin jälkeen musiikkimakuni on jalostunut kotimaiseen metallimusaan sekä elokuva/peli soundtrackeihin. Pelailen Playstationilla melko säännöllisesti ja ulkoilen mielelläni. Mulla on myös kaksi aivan mahtavaa kissaa, jotka nappasin matkaan löytöeläintalolta vuonna 2011.

Omat tavoitteeni harjoittelujakson suhteen on oppiminen ja osallistuminen. Alun perusteella tavoitteet taatusti täyttyvät Esteryn mahtavassa työympäristössä.

Terveisin Janne

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: harjoittelija, estery

MEIDÄN KOHDATESSA - Valokuvanäyttely

Tiistai 29.1.2019 klo 13:39 - Ida Paunisalo

Meidän Kohdatessa -valokuvanäyttelyn idea syntyi lokakuussa 2018, kun Esteryn Järjestösparraaja – ja Hyvä Pomppu -hanke yhdistivät voimansa yhteiseen valokuvaprojektiin. Alun perin tarkoitus oli kerryttää Esterylle omaa kuvapankkia, jonka kuvia voisi käyttää esimerkiksi mainontaan ja nettisivuille.

Idea sai siivet ja lopputuloksena on upea valokuvanäyttely.

Valokuvanäyttelyyn jokaisella Esteryn jäsenyhdistyksellä oli mahdollista ilmoittautua mukaan mutta paikkoja oli rajoitetusti, joten nopeimmat saivat paikat. Näyttelyn myötä yhdistykset saisivat näkyvyyttä toiminnalleen, sekä näyttelyssä esillä olleet valokuvat järjestöjen omaan käyttöön. Mukaan lähteneistä yhdistyksistä neljä oli Järjestösparraaja -hankkeen omia sparrattavia yhdistyksiä, joiden lisäksi neljä muuta yhdistystä innostui lähtemään mukaan.

Mukana olleet yhdistykset:

  • Mikkelin seudun Omaishoitajat ja Läheiset ry
  • Naisvuoren Eläkkeensaajat ry
  • Mikkelin seudun Allergia- ja Astmayhdistys ry
  • Mikkelin Setlementti ry
  • Eläkeliiton Mikkelin yhdistys ry
  • Virike ry
  • Mikkelin seudun Kehitysvammaisten Tuki ry
  • Monikulttuurityö Mimosa ry

Näyttelyn valokuvaajina toimivat Järjestösparraaja -hankkeen Jenna Romppanen ja Hyvä Pomppu -hankkeen nuoret Ida Paunisalo, Eveliina Volanen ja Jenni Pulkkinen, sekä haastattelijana kuvauksissa oli mukana Pompputiimin Eveliina Puhakka. Valokuvanäyttelyn käytännön asioista sekä avajaisjärjestelyistä huolehti Järjestösparraaja -hankkeen Elisa De Boer ja lisäksi Hyvä Pomppu -hankkeen projektipäällikkö Heidi Aska-Randelin ja projektityöntekijä Katariina Kovanen toimivat nuorten apuna ja henkisenä tukena.

Nuoret kävivät kuvaamassa sovitusti jokaisen mukana olleen järjestön toimintaa. Kuvauskohteina olivat mm. Naisvuoren eläkkeensaajien tanssit, kehitysvammaisten disko, Eläkeliiton Mikkelin yhdistyksen jouluateria Kyyhkylässä ja Allergia- ja Astmayhdistyksen demonstraatiokuvaukset. Järjestöillä oli tarjota monenlaista toimintaa ja jokainen kuvauskohde oli erilainen.

Valokuvanäyttelyn syvempi tarkoitus oli kuitenkin tuoda esille järjestötoiminnan merkityksellisyyttä, sen toimintaa ja monimuotoisuutta. Tarkoitus oli saada ikuistettua juuri niitä tärkeitä kohtaamisia mitä järjestötoiminta voi parhaimmillaan tarjota.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Estery, Meidän kohdatessa, Järjestösparraaja, Hyvä Pomppu

Iidan tarina pompussa

Tiistai 18.12.2018 - Iida Puhakka

Pöö!

Miun tutustuminen täällä Esteryllä, Hyvä Pompussa alkaa kohtapuoliin loppua. Vaikka haikein mielin lähden täältä takaisin koulunpenkille, niin täällä olo on ollut ihan parasta ja olen oppinut paljon kaikkea uutta, ylittänyt itseni monessakin asiassa ja saanut kokea mahtavaa yhteistyötä ja välittämistä toisia kohtaan ja saanut mahtavia muistoja ❤

Oon iloinen siitä, että ihan ensimmäisistä päivistä lähtien, koko työyhteisö otti miut hyvin vastaan ja olin osana koko porukkaa. Miule annettiin vastuullisia sekä luottamuksellisia tehtäviä ja tuntui erityisen hyvältä, että miun tekemisiini luotettiin. Ja tosiaan, nimikin vaihtui Eveksi, kun meitä oli kaksi samannimistä täällä 😉

Pääsin mm. mukaan valokuvauskeikoille, en tosin valokuvannut vaan haastattelin järjestöjen ja yhdistysten porukkaa. Kuvat ja haastattelut liittyvät tammikuussa tulevaan valokuvanäyttelyyn! Samalla pääsin tutustumaan monenmoiseen yhdistystoimintaan ja tapaamaan kaikenlaisia ihmisiä. Someen päivittelin jonkun verran julkaisuja ja tein mediatiedotetta näyttelystä sekä osallistuin kokouksiin. Oli kans siistiä päästä tekemään hyväntekeväisyyttä paketoimalla lahjoja Pelastakaa lapset ry:n Mikkelin paikallisyhdistykselle Suomalaisessa kirjakaupassa. 😊 Meinaan jatkossakin osallistua jonkinlaiseen hyväntekeväisyystoimintaan, siitä tulee itselle myös hyvämieli kun saa toisen iloiseksi ❤

Viihdyin tosi hyvin täällä ja kaikkien kanssa oli mukavaa. Nauraa on saanut ja läppää ollaan heitelty! Ikävähän näit tyyppejä tulee todella. Kuitenkin haluan aina kun on vain mahdollisuus ja silloin kun tarvetta  niin osallistua Hyvä Pompun toimintoihin 😊

Haluan kiittää koko Esteryn porukkaa että sain olla kuukauden teidän kanssa. Kiitos että sain olla täysin oma itseni ja luotitte minuun ❤

 Sitten vielä…

Kiitos Katariina, Ida ja Heidi ❤ Suurimman osan ajasta olin teidän kanssa ja ootte ihan huippuja! Teiltä sain itsevarmuutta ja uskallusta tekemään asioita, ja teidän antamat palautteet ja mielipiteet jää sydämeen ❤

Love ya!

image1.png

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: harjoittelu, harjoittelija, estery, hyvä pomppu

Uusi harjoittelija talossa

Tiistai 20.11.2018 klo 13:07 - Iida Puhakka

         Uusi harjoittelija Hyvässä Pompussa! 

Morjesta! 

Mie oon Iida, kohta 18-vuotias naisenalku ja asunut koko ikäni täällä Mikkelissä. Mie oon luonteeltani tosi iloinen ja todella sosiaalinen ja aikalailla äänekäs (varsinkin nauru 😀) 

Opiskelen Valmassa Otavankadulla, kun kahdesti aijemmin mennyt ammatin valinta pieleen. Valma on siis lyhenne valmentavasta koulutuksesta, ehkä parhaiten ymmärretään kymppiluokkana. Tarkoituksena ainakin itselläni on nostaa siellä päättötodistuksen keskiarvoa ja päästä tutustumaan erilaisiin työpaikkoihin ja saada työkokemusta. Kuitenkin tällä hetkellä tuntuu, että haluan opiskelemaan media-alaa Jyväskylään. Saa nähdä mitä ensi vuosi tuo tullessaan! 

 image1.jpeg

Koulun ohella mie teen töitä henkilökohtaisena avustajana ja muuten vapaa ajallani olen kavereiden kanssa. Välillä piirtelen ja tykkään kirjoittamisesta, haaveena olisi joskus kirjoittaa oma kirja.  

Kotona miula on kaksi kissaa jotka on ihania <3 Perhe, kaverit ja eläimet ovat lähellä sydäntä <3 

Olen iloinen, että pääsin kahdeksi viikoksi tutustumaan tänne Esteryyn! Tyypit täällä on mukavia ja huumorintajut kohtaavat, sekä työympäristö on viihtyisä 🙂 Pääsen täällä kokemaan ja tutustumaan moniin juttuihin, niistä sitten myöhemmin 😉  

 

                                      - Iida

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: harjoittelu, harjoittelija, estery, hyvä pomppu

Heidin fiiliksiä harjoittelusta Hyvässä Pompussa

Perjantai 16.11.2018 klo 9:57 - Heidi

Harjoittelujaksoni on nyt aivan loppumetreillä, ja aika on mennyt kyllä hurjan nopeasti! Ekalla viikolla asiaa ja infoa tuli enemmän kuin kerkesin sisäistää ja kuulosti, että tämä harjoittelu antaa varmasti paljon.

Tämän kuuden viikon aikana Hyvän Pompun lisäksi olen tutustunut Esteryn toimintaan ja sen jäsenyhdistyksiin, niistä tarkemmin tutuksi tulivat NFG ja Mimosa. Myös eri hankkeet (Järjestösparraaja, Chillaillaan, Game Lab…) ja alueen monet muut toimijat tulivat tutuiksi esimerkiksi yhteistyön, ohjausryhmien, projektien ja seminaarien muodossa.

Pääsin osaksi Pompputiimiä, jossa on mukana aivan huikeita tyyppejä! Suunniteltiin, koottiin ja toteutettiin yhdessä pakohuonetta. Oltiin myös osana ehkäisevän päihdetyön tapahtumaa Paukkulassa.

Pääsin myös ohjaamaan erilaisia ryhmiä, kuten sosiaali- ja terveysalan opiskelijoita, yhteisöpedagogiopiskelijoita, sekä joustavan perusopetuksen ja valma -ryhmän opiskelijoita. Myös hankkeen ”paperityöt” tulivat tutuiksi, kun käytiin yhdessä läpi hankkeen rahoittajan vaatimia lomakkeita ja raportteja.

Kuten odotinkin, harjoittelujaksoni on antanut paljon! Olen päässyt luomaan kontakteja moniin alueen toimijoihin ja uskon siitä olevan hyötyä tulevaisuudessa. Nyt hahmotan myös järjestökenttää paremmin ja ymmärrän, kuinka tärkeää työtä esimerkiksi vapaaehtoiset tekevät, siitä iso peukku heille! Ohjauskokemusta minulla oli jo ennestään, mutta täällä olen päässyt ohjaamaan itselleni uusia kohderyhmiä. Olen saanut olla todella monessa mukana ja tehdä työtehtäviä myös itsenäisesti.

Esteryllä on ihana työyhteisö, johon minut otettiin heti lämpimästi vastaan. Ei ole tarvinnut pelätä pyytää apua tai neuvoa, kun ilmapiiri on avoin ja töissä on mukavaa ja saa olla rennosti oma itsensä! Kiitos siitä! <3

Kiitos Hyvästä Pompusta Heidille ja Katariinalle, että sain olla mukana! <3

kuva_blogiin.jpg

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: harjoittelija, estery, hyvä pomppu

Idan Hyvä Pomppu

Tiistai 6.11.2018 klo 14:38 - Ida Paunisalo

Nimeni on Ida ja vaikutan tällä hetkellä Esteryllä Hyvä Pomppu -hankkeen media-assistenttina. Olen 26-vuotias syntyperäinen mikkeliläinen ja minulla on kotonani kaksi kissaa. Harrastan valokuvausta ja kirjoittamista ja rakastan musiikkia, hyvää ruokaa sekä pimeitä syysiltoja. Vapaa-aikani vietän mieluiten valokuvauksen ja kirjoittamisen parissa tai kotona poikaystävän kanssa katsoen elokuvia tai tv-sarjoja.

IMG_20181022_180642_981.jpg

:-)

Tässä on mun tarina ja mun oma Hyvä Pomppu;

Aloitin kuntouttavan työtoiminnan Esteryn Hyvä Pomppu -hankkeessa 16. heinäkuuta 2018. Toimin hankkeessa pääosin media-assistenttina, mutta avustan tarvittaessa muissakin tehtävissä. Valmistuin media-assistentiksi keväällä 2014 Etelä-Savon ammattiopistosta. Valmistumisen jälkeen aloitin syksyllä 2014 eräässä tekstiilihuoltoalan yrityksessä täällä Mikkelissä, jossa vietin seuraavat kaksi vuotta. Vuoden 2017 alussa jäin tuotannollisista syistä työttömäksi ja seuraava etappi olikin Hyvä Pomppu.

Kuulin Esterystä ensimmäistä kertaa vasta tämän vuoden kesäkuussa, kun Ohjaamo-Olkkarin yhteyshenkilöni ehdotti minulle tätä paikkaa ja Hyvä Pomppu -hanketta. Sopisin kuulemma paikkaan hyvin. Suhtauduin aluksi hyvin skeptisesti Esteryyn ja koko hankkeeseen ja ajattelin lähinnä, että ”no, katsotaan nyt, miten käy”. Kahden vuoden työttömänä olo ja edellisen työpaikan fyysisesti ja henkisesti raskas vuorotyö oli saanut minut melkein luovuttamaan työrintamalla ja olin varma, etten koskaan löydä mieleistäni hommaa.

Muistan ensimmäisen työpäiväni Esteryllä. Minua ahdisti ja jännitti kamalasti. Ahdistus uusia paikkoja, uusia tilanteita ja ihmisiä kohtaan kumpuaa muutama vuosi sitten diagnosoidusta ahdistuneisuus- ja paniikkihäiriöstä sekä masennuksesta, jotka vaikuttavat päivittäiseen elämääni. Varsinkin virallisemmat sosiaaliset tilanteet aiheuttavat usein ahdistusta. Ahdistus ja jännitys kuitenkin katosi, kun huomasin jo ensimmäisten päivien aikana, kuinka hyvin minut otettiin talossa vastaan ja taitojani sekä työpanostani selvästi arvostettiin.

blogi1.jpg

Kuva: Ida Paunisalo, Punkaharju

Olen harrastanut valokuvausta yli kymmenen vuotta ja se olikin suurin vaikuttaja siihen, miksi lähdin opiskelemaan audiovisuaalista viestintää. Opiskellessa alaa löysin tulevaisuuden haaveammattini: minusta tulisi valokuvaaja. Todella paljon helpommin sanottu kuin tehty. Ymmärsin hyvin nopeasti jo opiskeluaikoina kuinka vaikealle alalle olin lähtenyt. Etenkin kun kyseessä on näin pieni paikkakunta kuin Mikkeli, jossa oletettavasti työmahdollisuudet tälle alalle ovat hyvin pienet tai melkein olemattomat. Luovuinkin unelmani suhteen jo ennen kuin kunnolla ehdin siitä edes unelmoimaan. Kokemattomuus, Itsekriittisyys ja epävarmuus omia taitojani kohtaan olivat varmasti isoin ja painavin syy tähän. Ajattelin, että en ole tarpeeksi hyvä toimimaan unelma-ammatissani ja muut ovat varmasti parempia, ”turhaan mä edes yritän”. Todennäköisyydet siihen, että saavuttaisin joskus unelmani, olivat tässä vaiheessa häviävän pienet.

blogi9.jpg

Kuva: Ida Paunisalo, Puumala

Esteryllä ensimmäiset kuukaudet kuluivat nopeasti ja todella yllätyin siitä, kuinka hyvin viihdyn täällä. Herään aamulla hyvätuulisena ja tulen mielelläni töihin. Saan olla täällä oma itseni, hyödyntää omia taitojani ja vaikuttaa asioihin, kuten ideoida itsekin tulevia projekteja. Kuitenkin, suurin positiivinen yllätys oli oikeasti se, miten minut otettiin täällä vastaan. Taitojani ja tekemääni työtä sekä minua itseäni arvostetaan ja saan paljon hyvää palautetta, sekä sitä myötä lisää itsevarmuutta.

Tuntuu, että olen löytänyt oman paikkani ja olen osa tätä yhteisöä, mikä on uutta, sillä yleensä koen olevani täysin erilainen kuin muut, enkä ole koskaan oikein kokenut kuuluvani mihinkään. Pienen sisäisen kamppailun jälkeen kerroinkin työyhteisössäni mistä syystä olen päätynyt kuntouttavaan työtoimintaan; vaikeasta menneisyydestäni entisenä päihderiippuvaisena. Minua kohdeltiin täällä yhä kuin ihmistä; mitä valitettavasti kokee harvoin, jos paljastaa otsassaan loimottavan päihderiippuvaisen leiman. Nykyäänkin monille tulee helposti mielikuva päihderiippuvaisesta likaisena ja täysin moraalittomana laitapuolen kulkijana. Liian helposti unohdetaan, että sen riippuvuuden takana on ihan oikea ihminen, jolla on tunteet, ongelmat ja unelmat niin kuin kaikilla muillakin. Tunnen nyt ensimmäistä kertaa, että olen selättänyt piinaavan menneisyyteni, eikä se määritä sitä kuka olen tai mitä voin olla. Menneisyyteni ei enää määritä minua ihmisenä.

blogi3.jpg

Kuva: Ida Paunisalo, Puumala

Hyvä Pomppu -hankkeen tarkoitus on auttaa nuoria löytämään esimerkiksi työ- ja harjoittelupaikkoja, harrastuksia, uusia tuttavuuksia tai muuta tekemistä vapaa-aikaan järjestötoiminnan kautta. En olisi kuitenkaan uskonut, että tämä toteutuisi näinkin oppikirjamaisesti omalla kohdallani. Nyt uskalsin vihdoin lähteä toteuttamaan unelmaani. Pompussa viettämäni ensimmäisen kahden kuukauden jälkeen tein jo ensimmäisen valokuvauskeikkani freelancerina. Tiesin, että freelance valokuvaajan polku ei todellakaan ole helppo ja mutkaton. Päätin kuitenkin lähteä sille polulle, sillä uskon saavani kaiken mahdollisen avun ja tuen läheisiltäni sekä täältä Esteryltä. Tiedän, että edessäni on vielä vaikeuksia, haasteita ja pettymyksiä, mutta kohtaan ne ja tiedän selviäväni niistä voittajana.

Hassua ajatella, että vielä puoli vuotta sitten makasin kotona sängyssäni x-asennossa ja olin elämääni kyllästynyt, kun nyt suunnittelen tulevia projekteja, luon uusia kontakteja ja harkitsen jopa toiminimen perustamista. Ja tämän kaiken on tehnyt mahdolliseksi Hyvä Pomppu -hanke. Teen nyt oikeasti sitä, mitä pidin monta vuotta vain hyvin kaukaisena haaveena. En usko, että olisin koskaan uskaltanut lähteä rakentamaan työuraani valokuvaajana ilman sitä huikeaa kannustuksen, uskomisen ja luottamuksen määrää, jonka olen täältä Esteryltä ja Hyvästä Pompusta saanut.

blogi7.jpg

Kuva: Ida Paunisalo, Estery-talon piha

Tarinani ei kuitenkaan ole vielä päättynyt. Sopimukseni kuntouttavasta työtoiminnasta täällä Esteryllä ja Hyvässä Pompussa jatkuu ja uusia ja mielenkiintoisia projekteja ja hommia on taatusti tulossa. Minun pomppuni työttömästä kotihiirulaisesta ammattitaitoiseksi valokuvaajaksi on vasta alussa.

Kiitos Estery, kiitos Hyvä Pomppu, kiitos ihanat Heidi ja Katariina! <3

Mun tarinaa voit seurata facebookissa Paunisalo Photography sekä instagramissa @paunisalo.photogaphy ja @ida.caroliina.

Rauhaa ja rakkautta, Ida

 blogi4.jpg

Kuva: Ida Paunisalo, Otava  

blogi8.jpg

Kuva: Ida Paunisalo, Estery-talon piha

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: hyvä pomppu, estery,

Uusi harjoittelija Pompussa

Torstai 11.10.2018 - Heidi

Heippahei!

Täällä kirjoittelee Heidi. Aloitin juuri harjoitteluni Hyvässä Pompussa. Olen 22-vuotias ja koko ikäni asunut täällä Mikkelissä. Opiskelen sosionomi- kirkon nuorisotyönohjaajaksi Diakissa nyt viimeistä vuotta ja täällä suoritankin viimeisen harjoitteluni.

Estery on minulle ennestään tuttu Törkeen hyvä kesä -hankkeen kautta, joten tänne oli mukava tulla harjoitteluun, joskin aivan toisenlaiseen hankkeeseen. Kuusi viikkoa kestävän harjoitteluni aikana pääsen tutustumaan Hyvän Pompun lisäksi myös sen yhteistyökumppaneihin ja moniin eri toimijoihin. Odotankin erilaisia kohtaamisia innolla!

Harrastan cheerleadingia ja vapaa-aikani kuluu pitkälti tanssitreeneissä ja kavereiden kanssa ollessa. Rakastan kesää, metallimusiikkia (varsinkin keikkojen ja festareiden muodossa!) ja kissoja. Tanssin lisäksi tykkään ulkoilla ja valokuvata ja seurata Liigakiekkoa.

Ihanaa syksyä sinulle toivottaen;

Heidi 😊

heidikuva.png

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: hyvä pomppu

Kaikki hyvä loppuu aikanaan

Keskiviikko 10.10.2018 klo 10:26 - Jasmin

Heipsan Jasmin täällä ja syksyiset terveiset kaikille!


Olen ollut Hyvä Pomppu- hankkeessa harjoittelijana kohta kaksi kuukautta ja nyt perjantaina olisi tämä harjoittelu ohitse. Harmittaa että harjoittelu on pian ohi, mutta onhan koulun penkille kiva palata pitkästä aikaa.

Harjoittelu on tuonut mukanaan kaikenlaista uutta ja mahtavaa. Olen päässyt näkemään ja tapaamaan erilaisia ryhmiä sekä ihmisiä. Olen myös päässyt erilaisiin tapahtumiin mukaan esimerkiksi LihApprohon ja järjestöjen voima- iltapäivään. Olen myös päässyt suunnittelemaan erilaisia tapahtumia ja ohjelmia, sekä päässyt osaksi erilaisia tapaamisia, kokouksia ja palavereita! Kaikki tämä on ollut todella antoisaa ja olen oppinut todella paljon kaikesta. Uskon myös, että nämä tulevat olemaan hyödyksi tulevaisuudessa, eikä koskaan voi oppia liikaa!

Työympäristö on ollut todella miellyttävä ja kaunis. Pihalla näkyy kauniit maisemat ja Estery-talo on muutenkin todella kaunis ja värikäs. Työkaverit ovat olleet kultaakin kalliimpaa ja ovat olleet super mukavia sekä ottaneet minut työporukkaan mukaan kuin perheen jäsenen. Voin olla oma itseni ja mielipiteeni sekä ideani ja ajatukseni otetaan huomioon. Suuret kiitokset siis kaikille työntekijöille kenen kanssa olen ollut tekemisissä!

Olen saanut niin paljon kaikkea uutta ja hyödyllistä oppia elämääni ja olen kasvanut jopa henkisesti. Tällä tarkoitan sitä, että kaikki palaverit ja tapaamiset sekä muutenkin erilaisten ihmisten kanssa puhuminen on avannut silmiäni ja olen oppinut katsomaan asioita eri näkökulmista. Olen myös oppinut itsestäni lisää, esimerkiksi mitä osaan ja mitä tulisi harjoitella lisään. Omat elämänarvot ja kantani eri asioihin ovat muuttuneet hieman, mutta hyvällä tapaa.

Olen jo pidemmän aikaan halunnut auttaa ihmisiä, mutta olen pelännyt, että se on vain ohimenevä vaihe. Mutta tämän harjoittelun aikana olen kuullut monelta ihmiseltä, että olen selkeästi oikealla alalla ja että olen tehnyt oikean päätöksen alan suhteen (opiskelen siis nuoriso- ja vapaa-ajan ohjaajaksi). Olen myös saanut tekemisistäni paljon hyvää palautetta, mutta tarvittaessa myös rakentavaa palautetta. Myös luuloni siitä, että tällä alalla ei olisi töitä on kumottu! Olen saanut todella paljon hyödyllisiä kontakteja ja kuullut niin monesta yrityksestä, hankkeesta ja muista työmahdollisuuksista, että olen tullut tietoiseksi siitä, että alalla tosiaan on töitä ja niitähän riittää!

Fiilikset ovat tosiaan haikeat kun pitää lähteä, mutta monet muistot ja opit tulevat jäämään mieleeni. Uskon että tulen tulevaisuudessa vielä käymään Estery-talolla jonkin projektin tai tapahtuman puitteissa tai sitten ihan muuten vain moikkaamassa tuttuja!

Eli lyhyesti työssäoppimisjaksoni on ollut antoisa, tapahtumarikas sekä opettavainen!


Kiitos Esterylle, työntekijöille ja varsinkin Hyvä Pomppu-tiimille siitä, että olen saanut olla täällä! Suuri kiitos myös kaikista opeista ja kokemuksista!


Terveisin Hyvä Pomppu- hankkeen harjoittelija Jasmin <3

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: harjoittelu, harjoittelija, estery, hyvä pomppu

Vanhemmat kirjoitukset »