Suojavarusteita vammaisten henkilöiden avustajille

03.04.2020

Vammaisten henkilöiden avustajat saavat suojavarusteet maksutta Omatorilta
ESTERY on tyytyväinen, että ESSOTE, eli Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä jakaa vammaisten henkilökohtaisille avustajille tarvittavat suojavarusteet maksutta heti, kun kuorma huoltovarmuuskeskuksesta saapuu. Jako tapahtuu Omatorilla.

-Monet vammaiset henkilöt ovat olleet huolissaan, kuinka saada suojavarusteita, kuten hengityssuojain avustajalleen. Usein henkilökohtaisen avun saaja on itse työnantaja, jolloin työnantajan velvollisuuksiin kuuluu työturvallisuus ja suojavarusteiden hankkiminen, kertovat Esteryn puheenjohtaja Kauko Väisänen ja toiminnanjohtaja Satu Taavitsainen.

-Ongelmana on ollut, ettei suojavarusteita saa ostettua mistään. Vammaiset henkilöt kuuluvat usein myös riskiryhmään ja ostoksille lähtemistä pitäisi välttää. Nyt on hyvä, että huolta ei tarvitse enää tuntea tästä asiasta, toteavat Väisänen ja Taavitsainen.

Sosiaali- ja terveysministeriön 31.3.2020 antaman ohjeistuksen mukaan:

-Riskiryhmiin kuuluvien vammaisten henkilöiden henkilökohtaisen avustajan on käytettävä koronavirusepidemian aikana hengityssuojainta asiakkaan suojaamiseksi mahdolliselta henkilökunnan kantamalta taudilta.

-Terveiden ja oireettomien asiakkaiden kanssa voidaan käyttää kertakäyttöistä kirurgista suu-nenäsuojusta tai pestävää kankaista suojainta, esimerkiksi huivia. Kankaista suojainta käytetään vain kerran, ja se pestään tai hävitetään käytön jälkeen.

-Kuntien on varmistettava, että henkilökohtaisen avun varassa olevien henkilöiden hoito ja apu jatkuvat, vaikka avustettava tai avustavat henkilöt sairastuisivat koronavirusinfektioon.

-Kuntien on ennakolta suunniteltava, missä ja miten omaishoidon ja henkilökohtaisen avun varassa olevien henkilöiden tarvitsemasta avusta ja tuesta huolehditaan, jos heidän tarvitsemansa palvelun toteuttaminen kotona käy syystä tai toisesta mahdottomaksi.

-Henkilökohtaisen avun palvelun osalta kunnan on huolehdittava, että avustajien sijaisjärjestelyihin on varauduttu ja että sijaistamistilanteet hoituvat asianmukaisesti.

01.06.2020Esteryn uusi saliemäntä
29.05.2020Esteryn puheenjohtaja Kauko Väisäselle merkittävä tehtävä
21.04.2020Suomen Kipu ry Esteryn jäsenyhdistykseksi
15.04.2020OLKAn uusi projektipäällikkö
06.04.2020Kuuloyhdistys etsii puheenjohtajaa
05.04.2020Etelä-Savon ADA ry:n kannanotto kouluavustajien tarpeellisuudesta koronatilanteessa
03.04.2020Suojavarusteita vammaisten henkilöiden avustajille
03.04.2020Satu Taavitsainen Veikkauksen hallintoneuvostoon
23.03.2020Estery laulattaa kerrostalojen ihmisiä
19.03.2020Yhdistykset mukana tukemassa - keskusteluapua tarjolla!

Siirry arkistoon »