BLOGI

Hyvä Pomppu -hankkeen jäähyväiset

Tiistai 3.12.2019 klo 13:59 - Heidi Aska-Randelin ja Katariina Kovanen

Kaikki Hyvä loppuu aikanaan, niin myös Hyvä Pomppu.

 

Kun Hyvä Pomppu hanketta suunniteltiin ja hankeaihiota rakennettiin, syksyllä 2017, oli sen perustana HyMy hankkeesta saatuja tuloksia ja Esteryn jäsenyhdistysten toiveet. Toive oli saada nuorten näköistä toimintaa Esteryyn ja näin tutustuttaa nuoret jäsenyhdistyksiimme sekä heidän tarjoamiin mahdollisuuksiin. Yhdistyksissä oli huolena nuorten puuttuminen, ja juurikin sen nuorten näköisen yhdistystoiminnan puuttuminen.

Kuva12.jpg

HyMy hankkeessa puolestaan nähtiin, miten mielenhyvinvointia rakentavat teemat saivat nuoret liikkeelle. Yhteisöllisyys ja itsestä huolehtiminen antaisivat paljon tukea mielelle ja elämänhallinnalle. Yhdistysten huomassa voisi oppia uusia taitoja ja löytää oman yhteisön, jossa toimia ja mahdollisesti saada vertaistukea toiselta nuorelta, joka samanlaisen asian äärellä elää. Tämä oli meidän villi unelmamme yhdistystoiminnan tulevaisuudesta. Siinä nuoret ovat mukana omana itsesään kuuluvina ja näkyvinä, huomattuina ja tuettuina. Ottamassa pomppua omaan elämään, valmiina lentoon. Ja tätä unelmaa me saimme elää kaksi kokonaista vuotta Hyvässä Pompussa!

AAAPomppu.jpg

Hyvän Pompun nuorista koostuva Pompputiimi otti ketterästi oman paikkansa vapaaehtoistyön kentällä. Matkan varrella koimme nuorten kanssa monenlaiset projektit sekä vapaaehtosityöt. Nuorissa todella on voimaa, jos vain ympäristö sallii heidän päästä oikeuksiinsa. Nuorten kanssa vapaaehtoistyön tekeminen on hyvin antoisaa sekä innostavaa. Pompussa lähdimme rohkeasti kokeilemaan ketterää sekä projektiluontoista järjestökentän vapaaehtoistyötä, johon nuoret itse halusivat tulla mukaan. Nuoret sitoutettiin omien voimavarojen sekä lähtökohtien mukaan lyhytkestoiseen projektiin, joka yleensä kenenkään kohdalla ei jäänyt yhteen eikä kahteen vaan hommissa jatkettiin eteenpäin projektien vaihtuessa. Tavoitteena hankkeella oli vahvistaa nuorten omia voimavaroja sekä antaa eväitä uuden oppimiseen turvallisessa ympäristössä. Tämä tavoite ylittyi yli meidän odotusten. Saimme kahdessa vuodessa luotua yhteisön, joka kannatteli toinen toistaan kädestä. Osallisuuden ja hyväksymisen ilmapiiri ovat tärkeitä missä tahansa työyhteisössä ja joita ilman ei nuorten työpajatoiminta ei hankkeessa olisi päässyt tavoitteisiin.

 

aaaa_estery.jpeg

Hyvästä Pompusta tuli hyvä tai oikeastaan erinomainen! Lähestulkoon jokainen tavoite täyttyi tai meni yli, joita olimme hankkeelle asettaneet. Osallistujia tavoitettiin yli 80 (tavoite oli 80). Hankkeen erityistavoitteena oli työelämän ulkopuolella olevien työ- ja toimintakyvyn parantaminen. Työttömiä ohjautui hankkeen osallistujiksi ja heitä pystyttiin tukemaan oman työ- tai opiskelumahdollisuuksien edistämisessä. Opiskelijoita hankkeessa oli osallistujina kymmeniä ja yhteistyö oppilaitosten kanssa oli hedelmällistä. JärjestöjenVoima tapahtumasta muodostui yhdistystemme kanssa huikea rekry-tapahtuma sote- ja humanistisen -alan XAMK -opiskelijoille. Nuorten kokema yksinäisyys ja syrjäytymisen uhka tuli todelliseksi, mutta samalla näimme, että vapaaehtoistyö kiinnostaa ja nuoret kaipaavat mielekästä tekemistä.

Nuoret saivat osallistua yhdistystoimintaan omalla, itselleen parhaaksi näkemällään tavalla. Sitoutuminen ei ehkä kaikkien kohdalla ole sitä tätä päivää, mutta kyllä nuoret sitoutuvat, kun on hyvä tiimi. Meillä oli Pompputiimi <3 oikea vapaaehtoistyön ja nuorten näköisen yhdistystoiminnan RyhmäHau! Tällä ryhmällä me riensimme porukalla vapaaehtoisiksi tapahtumiin tai jeesattiin toista tiimiläistä arjen yllätyksissä.

 

Pieni haaste vielä kaikille. Hei, huomaa nuori lähelläsi ja hänen potentiaali! Kuuntele mitä hän haluaa, miten hän haluaa tulla näkyväksi.  Vapaaehtoistyö ja yhdistystoiminta voi antaa hyvän pompun elämään juuri sinun nuorellesi <3

 

Haluamme kiittää erityisesti Annastiinaa, jonka ansiosta Pomppu tuli taloon sekä työkavereitamme Esteryllä. Meillä on ollut hienot kaksi vuotta kehittää yhdistystoimintaa eteenpäin kohti uutta vuosikymmentä. Kiitos yhteistyökumppaneillemme, joita ilman hanke ei olisi jäänyt elämään vapaaehtoistyön palasineen. Lisäksi sydämiimme jää aina muisto ihanista vapaaehtoisista nuorista, jotka olivat tämän hankkeen sydän.

 

Heidi & Katariina

AAAAAAA_jooga.jpg

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Hyvä Pomppu, Nuori, Hanke, Estery

Työssäoppimaan!

Torstai 24.10.2019 klo 10:18 - Aino PenttinenMoikkamoi! oon 18-vuotias tytteliini ja opiskelen nuoriso-ohjaajaksi Paukkulassa Suomen nuoriso-opistolla. Alotin tossa 24.10.2019 Hyvä Pomppu-hankkeessa mun työssäoppimisen jonka aiheena on oma projektityö. Ootan innolla työskentelyä muiden työntekijöiden kanssa ja ootan paljon uutta infoa itelleni! oon kuukauden täällä uurastamassa mun projektihommeliani. Mun tulevaisuuden toiveet olis et pääsisin opiskelemaan yhteisöpedagokiks ja et saisin siinä samalla töitä. Tästä lähtee hyvä tokavika TOP jakso!!

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Hyvä Pomppu-hanke

Elämää ahdistuksen kanssa?

Torstai 26.9.2019 klo 13:47 - Jenni Pulkkinen

Aloitukset ovat aina vaikeita. Oli kyse sitten tämän kirjoittamisesta tai avun hakemisesta omiin vaikeuksiinsa. Itselleni jälkimäinen on ollut helppoa, mikä on todella hyvä asia. Kirjoittaminen tästä aiheesta taas ei ole niin helppoa, koska en tiedä mistä aloittaa. Yksi osa omaa ahdistustani on se, että ajatuksen eivät meinaa pysyä kasassa ja on välillä liikaakin asioita joita haluaisi kertoa, mutta niillekin pitäisi löytää hyvä järjestys jottei ne vaikuttaisi sekavalta. Varmastikin parasta olisi aloittaa alusta.

Olen kärsinyt yleisestä ahdistuneisuudesta, sosiaalisten tilanteiden pelosta, paniikkihäiriöistä ja eri asteisista masennusjaksoista noin 11-vuotta. Olen 28-vuotias nuori nainen ja kaikki nuo ovat tälläkin hetkellä vahvasti läsnä elämässäni ja varmasti tulevatkin olemaan koko elämäni. Monet etsivät onnistumistarinoita ja en voi tätä sellaiseksi sanoa, mutta ehkä se, että tämän kaiken kanssa pystyy elämään vaikeuksista ja huonoista jaksoista huolimatta, voisi luokitella onnistumiseksi. En aio valehdella siinä, että paljon on jäänyt asioita kokematta tai joutunut luopumaan monesta ahdistuneisuuden takia. Se välillä turhauttaa, suututtaa ja tuntuu epäreilulta. Monesti ajattelee myös, että mitä on tehnyt ansaitakseen tällaisen taakan itselleen? Mutta niin kuin monessa asiassa, myös tässäkin on se hopea reunus. Itse olen oppinut ymmärtämään paljon asioita joita olisin varmasti vähätellyt ja jättänyt huomiotta, jos olisin saanut elää koko ajan niin sanottua ’normaalia elämää’. Olen myös varma siitä, että suhtautumiseni moniin asioihin olisi todella erilaista huonolla tavalla ilman tätä sairautta. Kun joutuu luopumaan asioista, oppii arvostamaan niitä pieniäkin juttuja mitkä elämässä pysyy ja kyllä uusiakin asioita siitä huolimatta tulee koettua. Ei ehkä niin paljon kuin haluaisi ja ei juuri silloin, kun tahtoisi. Eikä se tarkoita etteikö voisi unelmoida ja toteuttaa niitä omia unelmiaan. Ne vaan toteutuu silloin, kun on aika ja oma mielenterveys antaa myöten.

Joillakin on tiedossa se mikä on laukaissut ylipäätänsä ahdistuksen, paniikin tai masennuksen, mutta itse en osaa vielä tänäkään päivänä sanoa mistä tarkalleen ahdistukseni johtuu. Sen tiedän, että masennukseni johtuu ahdistuksesta. Paniikkikohtauksia minulla ei ole ollut pitkään aikaan ja jos sellainen tulee, se on todella lievä. Menee ehkä ennemminkin todella pahan ahdistuskohtauksen puolelle. Elämäni tämän kanssa on ollut aikalailla tunteiden ja mielenterveyden vuoristorataa. Välillä on jaksoja elämässä jolloin pystyy toimimaan jopa melkein normaalin ihmisen tavoin ja tehdä paljon asioita sen enempää miettimättä, että mitä jos alkaakin ahdistaa tai tapahtuu jotain muuten vaan itselleen kamalaa. Yliajatteleminen on yksi todella voimia vievä osa ahdistustani ja se hallitsee suurinta osaa päätöksistäni. Varsinkin silloin, kun on huonompi jakso menossa ja joka asia meinaa aiheuttaa ahdistusta. Sen takia jätän usein asioita tekemättä joita haluaisin tehdä. Esimerkiksi, jos haluaisin lähteä kavereiden kanssa nauttimaan kivaa iltaa jonnekin missä on muita ihmisiä, jätän usein menemättä, koska pelkään etukäteen niin paljon kaikkea mikä voisi mennä pieleen omasta mielestäni ja mikä voisi laukaista hirveän ahdistuskohtauksen, eikä minulla olisi mitään keinoa päästä tilanteesta pois, jos niin kävisi. Joten käy niin, että ahdistun jo ennen kuin pääsen edes lähtemään kotoa ja perun sitten koko homman. Välillä on kyllä niitäkin onnistumisia, että menen siitä huolimatta ja huomaan, että kaikki meneekin hyvin.

Minulla on joitain tapoja joilla voin hallita ahdistustani ja sitä kuinka paljon annan sen vaikuttaa itseeni. Tietenkään aina ne ei toimi, mutta ne ovat auttaneet selviytymää sen verran, että olen päässyt epämieluisasta tilanteesta pois ja rauhoittamaan itseäni. Lisäksi olen käyttänyt apuna päivittäistä lääkitystä. Se auttaa aina tiettyyn pisteeseen asti, mutta loput täytyy lähteä itsestään. Tällä hetkellä minulla on kolmas lääkitys kokeilussa, koska aiemmat eivät ole tehonneet toivottavalla tavalla. Ensimmäinen lääkitys toimi hyvin pitkään, mutta teho katosi joten vaihdoin toiseen, joka taasen ei sopinut minulle. Apua kannattaa hakea aina ja koittaa kuunnella itseään siinä mikä saattaisi sopia omalle kohdalle. Hain itse apua omiin ongelmiini ja pääsin mielenterveysyksikön psykologille sekä lääkärille. Psykologi ja lääkäri on kerennyt vaihtua useampaan otteeseen vuosien varrella ja välillä sekin on tuntunut vähän turhauttavalta. Niiden lisäksi olen saanut tukea erilaisilta nuorisopalveluilta. Olen kokeillut myös psykoterapiaa, mutta jouduin jättämään sen kesken, koska en kokenut sitä ajankohtaiseksi ja sitoutuminen siihen oli hankalaa. Tällä hetkellä minulla on kontakti mielenterveyspuolen hoitajalle ja yhdelle nuorisopalvelun työntekijälle.

Tuki on tärkeä osa siinä, että jaksaa ja osaa saada oikeanlaista apua. Vaikka itse tykkään hoitaa asiani ja koittaa olla mahdollisimman itsenäinen kaiken kanssa, on tuki tärkeiltä ihmisiltä tai ammattilaisilta ollut tärkeä osa tässä taistelussa. Kaikilla ei ehkä lähipiiristä löydy ihmistä jolta saada tukea, mutta sitä varten on ammattilaiset, kun muuta ei ole. Jopa lemmikkieläin voi olla tuki ja turva tietynlaisissa tilanteissa. Kuten oma koirani sai minut liikkeelle ja uskaltamaan liikkua kauemmas kodistani, kun olin pahimmillani. Vertaistukeakin löytyy netistä, jos ei kokoontuva ryhmä houkuttele. Olen introvertti, joten esimerkiksi nuo viimeiseksi mainitsemani ryhmät eivät houkuttele. Olen joitain ryhmiä löytänyt netistä, tarkemmin facebookista. Harmikseni olen kyllä huomannut, että noin 80% ryhmän jutuista on pelkkää draamaa ja omasta mielestäni turhaa. Meitä ihmisiä on moneen junaan, mutta tekisi mieli välillä huutaa kovaan ääneen kaikille näille, että järjen käyttö on sallittu, kuten myös googlen. Mutta ehkä kannattaisi puhua ja keskustella sen oman kontaktin kanssa tärkeistä asioista kuten lääkityksestä.

Itse haluan sanoa ihmisille, jotka taistelevat samojen asioiden kanssa, kuin minäkin, että älä anna periksi. Koeta pitää edes pientä positiivisuutta yllä ja keskity itseesi. Toivottavasti jossain vaiheessa löytyisi se vähemmän kuoppainen tie elämään. Kannattaa myös muistaa tehdä ja löytää mieluisia asioita itselleen.

 4BF3826E-5D61-4222-A7AA-6ED08934A2CA.JPEG

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Hyvä Pomppu, Nuori, Hanke, Estery, ahdistus

Uudet Sparrausavustajat Jaana ja Heli

Maanantai 16.9.2019 klo 13:21

Hei!

Olemme Heli Kuosmanen ja Jaana Matilainen, Järjestösparraaja-hankkeen uudet avustajat.

Tulimme kesän lopulla jatkamaan Jennan työtä hankkeessa ja yritämme myös paikata Sallan jättämää aukkoa järjestöassistentin tehtävässä.

Heli on koulutukseltaan nuorisotoiminnan ohjaaja ja venäjän kielen kääntäjä, ja vapaa-aika kuluu hevosten ja tähtitieteen parissa.

Jaana on ammatiltaan psykiatrinen sairaanhoitaja ja harrastuksia ovat käsityöt, luonto ja omat lemmikit. Villin huumorin lisäksi meitä yhdistää teatteriharrastus; Heli ohjaa ja käsikirjoittaa näytelmiä Kalvitsan Teatterissa ja Jaana näyttelee Ristiinan kesäteatteri Tuuvassa.

Odotamme innolla syksyn mukanaan tuomia tapahtumia ja tapaamisia yhdistysten kanssa! Luvassa onkin monenlaista mielenkiintoista toimintaa, kuten Aktiivinen arki -tapahtuma elokuun lopussa, johon pääsimme osallistumaan Esteryn osastolla. Jututimme satoja harrastusta etsiviä ihmisiä ja kerroimme järjestötyöstä samalla kun valmistimme lapsille pinssejä. Pinssien teko olikin taas yksi uusi taito, jonka olemme jo saaneet oppia tässä työssä. Uskomme, että opimme vielä paljon mielenkiintoista uutta tämän pestin aikana!

Tervetuloa jututtamaan meitä Estery-talon toimistoon!

T: Heli & Jaana

IMG_20190830_094150.jpg

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Estery, Järjestösparraaja

Järjestöassistentti kiittää ja kuittaa!

Maanantai 19.8.2019 klo 13:47 - Salla Nisula

Vuosi sitten näihin aikoihin, kun työntekijänä ensimmäisen kerran astuin Esteryn ovesta sisään, miua hermostutti todella paljon. Olo oli kuin ekaluokkalaisella. Järjestömaailma ei ollut miulle kovinkaan tuttu ja mietin, että mitenhän tästä selvitään. Oli niin paljon uutta opittavaa, niin Esterystä kuin sen hankkeista ja järjestömaailmasta ylipäätään. Hermostuneisuus pikkuhiljaa väheni, koska se rentous ja ammattitaito, mikä Esteryllä hehkui, antoi alkuun hurjan buustin ja sain rutkasti motivaatiota oppia asioita, joista en ollut ennen kuullutkaan.

IMG_20190625_100941_muokattu_pieni.jpg

Työkaverit neuvoivat alussa ja miusta tuli nopeasti osa porukkaa. Se yhteisöllisyys vei miut täysin mukanaan ja pian huomasin, että olinkin jo auttamassa muita ja kehittämässä uusia toimintatapoja muiden kanssa. Myös se järjestelmällisyys, joka tulee miussa isosti esille, sai todella kukoistaa Esteryllä.

Vaikka kuinka kliseiseltä se kuulostaakin, täällä työskennellessäni olen kasvanut ihmisenä enemmän vuoden aikana kuin mitä voisin sanoa kasvaneeni viimeisenä monena edellisenä vuotena. Miusta on tullut sosiaalisempi, ymmärtäväisempi ja itsevarmempi. Sain kaiken muun lisäksi työstä irti myös sitä, mitä halusin; uusia näkökulmia ja kykyä katsoa asioita muiden silmin.

Esteryltä sain tukea niin työ- kuin yksityiselämääni. Kahvilla, varsinkin iltapäivisin, välillä puhuttiin vakavista asioista ja välillä naurettiin vedet silmissä. Tämän takia varmasti vuosi vierähti todella nopeasti, mutta sitähän sanotaan, että aika menee nopeasti, kun on kivaa! Voin hyvillä mielin sanoa, että Estery on ollut paras työpaikka, jossa olen koskaan saanut työskennellä ja uskon, ettei mikään tuleva työ tule sitä päihittämään. Tottakai miä olen haikein mielin lähdössä, mutta uudet haasteet kutsuvat ja odotan niitä innolla!

Teille kaikille, joiden kanssa olen saanut työskennellä kuluneen vuoden aikana ja joihin olen saanut ilolla tutustua, älyttömän iso kiitos! Teitä kaikkia tulee ikävä <3

Ihanaa jatkoa teille jokaiselle,

Salla Nisula

IMG_20190531_175748_pieni.jpg

Titanic-tunnelmainen kuva on otettu toukokuussa Esteryn TYKY-päivänä tuulisella saunalautalla :)

Kommentoi kirjoitusta.

Kuinka Hyvän pompun kesä sujui?

Tiistai 13.8.2019 - Henna Rämä

Kuinka Hyvän pompun kesä sujui?

Jos minä saan vastata, niin vallan hyvin!

Kesämme on tiivistetty hyvin ohessa oleviin kuviin. Niiden lisäksi olemme touhunneet myös paljon lisää! Olemme: nautiskelleet kesän tunnelmasta, tutustuneet erilaisiin harrastuksiin ja muihin mielenkiintoisiin paikkoihin sekä lisäksi suunnitelleen ja toteuttaneet kaikkea omaa jossa halusimme kehittyä. 

Kauhupakohuoneiden suunnittelua ja toteutus kesäkuun alussa. Mukana oli lähes 20 nuorta mukana vapaaehtoisina. Tapahtumaan osallistui yhteensä yhdeksän eri ryhmää.

1._blogiin.jpg

Kävimme Mikke- junan kyydillä tutustumassa Mikkelipuistoon sekä kyydissä kuulimme paljon Mikkelin historiasta. Meille uutena tietona oli, että junaan ostettavat liput ovat koko päivän käytössä! Eli mikäli aikaa riittää koko päivän ajan, kannattaa lippua hyödyntää ja tutustua eri kohteisiin.

3._blogiin.jpg

Ratsastus. Tutustuimme hevostallin toimintaan pompputiimimme toiveesta. Hevosten lisäksi saimme rapsutella koiria, kissoja, kukkoja ja kanoja.

5._blogiin.jpg

Pompun piknik. Järjestimme kesän aikana piknikkejä, joihin osallistui pompputiimimme nuoria.

2._blogiin.jpg

Rentoutushetki. Pomppulaisen toiveesta kehittää rentoutusohjaajan taitojaan järjestimme rentoutushetken. Ohjelmassa oli musiikkia, äänimaljarentoutusta sekä intialaisen päähieronnan ohjausta ja kokeilua.

 4._blogiin.jpg

 

Omasta puolestani kiitän tästä kesästä ja palaan muutavan viikon kuluttua takaisin kouluun! 

Hauskaa ja toiminnallista syksyä kaikille!!!

Terveisin 

Henna Rämä

Hyvä Pomppu

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: hyväpomppu, nuoret, kesätoiminta, estery, vapaaehtoistyö, harrastukset

Tunnelmaa Kierrätystapahtumasta!

Maanantai 12.8.2019 - Henna Rämä

Kierrätystapahtuma Estery- talolla!

Torstaina 8.8.2019 järjestettiin Estery-talolla kierrätystapahtuma. Tapahtuma oli kaikille avoin ja ilmainen! Ohjelmassa oli tavaroiden vaihtotori, jonne sai tuoda maksimissaan viisi esinettä sekä valita saman verran esineitä vaihdossa. Lisäksi oli mahdollisuus ottaa ilmaiseksi urheiluvälineitä sekä askarrella kierrätysmateriaalista. Sateen vuoksi olimme sisätiloissa, mutta ulos oli pystytetty teltta, jossa oli mahdollisuus runoilla! Jotta saisimme lämpöisen tunnelman kolean kelin keskelle, niin osallistujille oli tarjolla haudutettua teetä. Osallistujia päivän aikana lähemmäs 60, johon päälle vielä meidän järjestämässä ollut porukka. Erityiskiitos vielä järjestämässä olleille tahoille, joita olivat Mikkelin Toimintakeskus: Uutta työtä ja osaamista kiertotaloudesta- ja Kotikulmilla- hankkeet, Mahlin Sohva- hanke, Mikkelin Kulttuuripaja sekä Ohjaamo Olkkarin Mistä Valot- hanke. 

Ohessa kuvia tapahtumasta! 

Kuura_Routakivi_2.jpgKuura_Routakivi_3.jpgKuura_Routakivi_4.jpg

Kuvat: Kuura Routakivi


Näillä tunnelmilla kohti syksyä

Henna Rämä

Hyvä Pomppu- hanke 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kierrätystapahtuma, estery-talo,

Täältä tullaan elämä!

Torstai 20.6.2019 klo 11:53 - Ida Paunisalo

pun jälkeen tulee aina alku…

Haikein, mutta kuitenkin hyvin fiiliksin vietettiin toissapäivänä mun läksiäisiä Esteryllä. En oikein tiedä miten pukisin sanoiksi kaiken sen mitä mun päässä pyörii. Oon samaan aikaan tosi surullinen, onnellinen, hämmentynyt, kiitollinen, jännittynyt ja miljoonaa muuta asiaa, jolle en keksi sopivaa kuvausta.

Vähän reilu vuosi sitten astuin Esterylle Hyvä Pomppu -hankkeen pieneen tiivistunnelmaiseen toimistoon. Mua jännitti ja hermostutti niin paljon, että olin paniikkikohtauksen partaalla. Hankkeen projektityöntekijä Katariina kertoi Esterystä ja hankkeesta niitä näitä samaan aikaan, kun itse tärisin siinä sohvalla. Osa jutuista meni jäätävän jännityksen takia läpi pään, mutta kuitenkin joku kohta sai mun kiinnostuksen heräämään. En ollut aikohin oikein innostunut, saati kiinnostunut mistään. Ehkä se oli se lause, kun Katariina sanoi, että mennään mun ehdoilla, mun jaksamisen ja kiinnostuksenkohteiden mukaan. Se oli just sitä mitä mä tarvitsin.

Siltikin mua ahdisti suuresti aloittaa ihan uudessa paikassa, uusien ihmisten keskellä. Jo kuitenkin ensimmäiset päivät sujuivat niin mutkattomasti, että aloin vähän rentoutumaan ja tulemaan kuorestani. Sen jälkeen kaikki tapahtui lumivyöryn lailla, jo parin kuukauden päästä tein ensimmäisen valokuvauskeikan kevytyrittäjänä. Sitten me suunniteltiin jo valokuvanäyttelyä, avauduin paikallisessa lehdessä mun päihderiippuvuudesta, voitin pelkoni ja puhuin lähemmäs 100 ihmisen edessä XAMK:lla Yhdessä Uskallamme Enemmän -seminaarissa sekä järjestettiin Pompputiimin kanssa huiman suosion saanut No Exit -kauhupakohuone, valokuvasin kuvituskuvat nyt kesäkuussa julkaistavaan Nuorten asumisen oppaaseen, joka on herättänyt kiinnostusta jopa valtakunnallisesti. 

Tämän kaiken hullunmyllyn ja pyörityksen keskellä mä sain itsevarmuutta omaan olemiseen ja tekemiseen, kasvoin ihmisenä ja löysin jotain mistä mä pidän ja missä mä olen OIKEASTI hyvä. Opin hyväksymään itseni sellaisena kuin olen.

En olisi ikinä uskonut, että vain vuodessa voi tapahtua näin paljon. En olisi ikinä uskonut,että pääsisin mun epävarmuudesta ja ahdistuneisuudesta eroon. Usein sanotaan, että jos tarpeeksi tekee töitä jonkun asian eteen, niin se palkitsee myöhemmin. Ja se on oikeasti totta.

Ilman kulunutta vuotta Hyvässä Pompussa en olisi nyt tässä missä olen. Mulle on sanottu viime päivinä paljon, että olen kuitenkin itse tehnyt tämän kaiken ja saanut sen aikaan. Mun on todella vaikea hehkuttaa itseäni, mutta ehkä nyt voi sanoa: MÄ TEIN SEN! Mulle tarjottiin töitä, tyypit. Aloitan ensi viikon ma 24.6 Ohjaamo Olkkarin tiedottajana!

Olen ikuisesti kiitollinen jokaiselle, jotka olette olleet mukana tällä huikealla matkalla. Ikuisesti kiitollinen joka ikisistä kehuista, tsempeistä, neuvoista ja ajatuksista. Kiitos kaikesta. Te saitte mut uskomaan itseeni.

Tämä vuosi on kaiken kaikkiaan ollut sairaan hieno, merkityksellinen ja opettavainen vuosi. Ne asiat mitä oon oppinut kantaa eteenpäin ja vaikka on surullista hyvästellä kaikki esteryläiset ja Hyvä Pomppu, odotan kuitenkin innolla mitä tulevaisuus tuo.

Muutaman niistä opeista haluan jakaa tähän; jokainen on arvokas. Myös minä. Ja sinä. Ihminen tarvitsee toista ihmistä, eikä kenenkään tarvitse pärjätä yksin. Ja tarpeeksi kun uskoo itseensä, löytää turvallisen ympäristön sekä oikeat ihmiset ympärille niin mikä tahansa on mahdollista, eikä mikään mahdotonta! Ollaan ihmisiä toisillemme, niin ehkä tulevaisuus näyttää paremmalta.

Voisin jatkaa ikuisuuksiin, mutta multa pyydettiin ”lyhyehkö blogikirjoitus” mun fiiliksistä. Siinä ne on. Fiilistä vois verrata ehkä Game of Thrones -sarjan päättymiseen tai siihen, kun Suomi voitti MM-kultaa. Elämä menee vaikka väkisin eteenpäin eli niin täytyy meidänkin.

See ya! Kuulette musta vielä! Ihanaa kesää kaikille! <3

Terkuin, Ida Paunisalo

Hyvä Pomppu, media-assistentti

62541155_2385149621742801_7690424825673695074_n.jpg

65142777_2256799547902357_7611899096416916550_n.jpg

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Estery, Hyvä Pomppu,

Esteryllä säilyy paikka sydämessäni

Keskiviikko 29.5.2019 klo 12:05 - Annastiina Vesterinen

Neljä vuotta sitten aloitin työni Esteryn toiminnanjohtajana. Olin täynnä ideoita yhdistystoiminnan kehittämiseksi. Tuolloin Estery oli toiminta-alueella vielä monelle tuntematon yhdistys. Esteryn sekä jäsenyhdistysten toiminnan ja tunnettavuuden kasvattamiseen oli selkeä tarve. Kävin hommiin valtavalla innolla kuunnellen jäsenyhdistysten ja kumppaneiden toiveita ja tarpeita. Kantava voima työssäni oli alusta lähtien kumppanuudet ja verkostomainen toiminta. Satsasin paljon kumppanuuksien rakentamiseen uskoen yhteistyön voimaan. Esterystä tulikin haluttu kumppani ja yhdistystoiminnan edustaja monissa eri verkostoissa.

Pidin kirkkaana mielessäni Esteryn kehittämistoiminnan ytimen, jäsenyhdistysten toimintaedellytysten ja yhteistyön tukemisen. Esteryssä toimiessani haettiin ja saatiin rahoitusta moniin erilaisiin kehittämishankkeisiin ja niiden myötä mahdollistui yhdistystoiminnan kehittäminen. Jokainen kehittämishanke lunasti Esteryn toiminnassa oman paikkansa ja vahvisti eri näkökulmista jäsenyhdistysten toimintaedellytyksiä. Ja jokainen työntekijä teki suurella sydämellä kehittämistyötä ja sai oman hankkeensa lentoon. Kehittämistoiminnan myötä pystyttiin mm. vahvistamaan sekä paikallisesti että maakunnallisesti yhdistysten roolia ihmisten hyvinvoinnin tukemisessa, luomaan uusia kumppanuuksia, kehittämään yhdistystoimintaa ja kokeilukulttuuria ja vahvistamaan nuorten työelämävalmiuksia. Nämä kaikki kehittämistoiminnan tulokset heijastuvat alueen asukkaiden hyvinvointiin, mahdollisuuteen osallistua ja saada yhdistyslähtöistä tukea.

Esteryn toiminnan laajentuessa ja työntekijöiden määrän kasvaessa tuli tarve kehittää ja vahvistaa Esteryä organisaationa. Niin valmistuikin Esteryn ensimmäinen strategia, määriteltiin organisaatiorakenne, avattiin työntekijöiden vastuu ja työnkuvat, tehtiin pelisäännöt ja kehitettiin viestintää. Välillä ehdittiin myös juhlia 10-vuotiasta Esteryä osana Suomi 100-vuotta juhlallisuuksia.

Se into, jolla aloitin työt Esteryn toiminnanjohtajana, ei hävinnyt missään vaiheessa neljän vuoden aikana. Nautin työstäni todella paljon ja kiitän hallituksen puheenjohtajaa ja hallituksen jäseniä tuesta ja luottamuksesta Esteryn toiminnan kehittämiseen. Samanlaista tukea ja luottamusta halusin toiminnanjohtajana jakaa Esteryn työntekijöille niin, että jokaisen oli mahdollisuus tehdä omasta hankkeestaan paras mahdollinen. Ja olen iloinen siitä, että se kantoi ja näkyi Esteryn työilmapiirissä, työntekijöiden idearikkautena, huimina työsuorituksina ja intona kehittää ja pyrkiä aina vain parempaan tulokseen.

Tässä vaiheessa haluan kiittää kaikkia. Jotain jäi kesken ja monia ideoita toteuttamatta, mutta nyt suuntaan kehittämisintoni uusiin haasteisiin. Esteryläisillä, jäsenyhdistysten toimijoilla, yhteistyökumppaneilla ja kaikilla ihmisillä, joihin olen saanut Esteryn vuosien aikana tutustua, säilyy paikka sydämessäni.

32117005_1809407869080531_6931719251694714880_o.jpg

2 kommenttia . Avainsanat: Estery

Eveliina ja Hyvä Pomppu

Perjantai 17.5.2019 klo 13:10 - Eveliina

Heipparallaa! Olen Eveliina.


Aloitin Hyvä pomppu -hankkeessa viime syksynä vapaaehtoisena, ja sainkin siitä mukavan ja mielekkään harrastuksen. Pomppu tuo viikkoihin sopivasti vaihtelevaa sisältöä. Olen esimerkiksi päässyt ideoimaan ja ohjaamaan toimintaa nuorille, josta toivon myös ammattia itselleni. Yksi mielenkiintoisimpia projekteja on ollut erilaisten pakohuoneiden suunnittelu ja toteutus. Tällä hetkellä suunnittelemmekin uusinta kauhupakohuonetta kesälle. Pidän myös valokuvaamisesta ja olen päässyt kuvaamaan erilaisia tapahtumia ollessani Hyvä pomppu -hankkeessa. Meidän kohdatessa -valokuvanäyttely on hyvä esimerkki monipuolisesta toiminnasta. Kuvatessa näyttelyä varten pääsin tutustumaan erilaisiin järjestöihin ja niiden toimintaan. Olen myös saanut ihania kavereita vapaa-ajalle. Hyvä pomppu antaa eväitä nuorille, mutta olen itsekin saanut tukea omiin asioihini ja kasvattanut itseluottamusta. Meillä pompputiimissä on loistava porukka ja minut on otettu porukkaan ja hyväksytty minut joukkoon juuri tällaisena kuin olen. Aurinkoista kevään jatkoa ja tervetuloa pakenemaan pakohuoneesta, jos uskallat 😉

WhatsApp_Image_2019-05-17_at_13.05.18.jpeg

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Hyvä Pomppu, Nuori, Hanke, Estery

Kesää odottaen!

Keskiviikko 15.5.2019 - Henna

Keväinen tervehdys!

Nimeni on Henna ja toimin Hyvä Pomppu- hankkeessa kesätyöntekijänä. Työni ovat alkaneet nyt, toukokuun puolessa välissä ja minua voit tavata täällä aina elokuun puoleen väliin asti. Tänä kesänä olen mukana Hyvän Pompun kesäisissä toiminnoissa sekä niiden suunnittelussa.

Hyvä Pomppu on minulle entuudestaan jo tuttu siitä, että olin hankkeessa harjoittelussa lähes heti sen käynnistyttyä keväällä 2018. Estery- talolla minut on voinut tavata myös viime kesän aikana, jolloin pääsin vastaamaan KesäCafe- tapahtumista. Kokonaisuudessaan edellä mainittujen kokemusten myötä olen oppinut todella paljon erilaisia taitoja, niin korttien askartelusta asioiden organisointiin ja juurikin sen vuoksi odotan todella innostuneena tulevaa kesää!

Tällä hetkellä opiskelen viimeistä vuotta yhteisöpedagogiksi Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulussa Mikkelin kampuksella. Vaikka koulua käyn täällä Mikkelissä, niin alun perin olen Kouvolasta kotoisin. Pidän paljon luonnosta sekä musiikista. Lisäksi politiikka ja sen seuraaminen eri muodoissaan on kuulunut mielenkiinnon kohteisiini melko pitkään.

Tule rohkeasti nykäisemään minua hihasta sekä höpöttelemään niin asiasta kuin toisesta!

kuva_blogiin.png

Iloisin terveisin

Henna Rämä

henna@estery.fi

Puh. 045 8409 032

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: hyväpomppu, hanketyö, kesätyö, estery

Into ja onni hanketyössä

Torstai 9.5.2019 klo 16:49 - Katariina Kovanen

Hyvä Pomppu -hanke

Olen Katariina Kovanen, toiminut Hyvä Pomppu -hankkeessa projektityöntekijänä helmikuusta 2018 alkaen. Tämä on ensimmäinen työpaikkani yhteisöpedagogiksi valmistumiseni jälkeen ja onkin ollut ihanaa päästä heti valmistumisen jälkeen oman alan töihin. Hanke on kaksi vuotinen, ESR -rahoitteinen nuorten hanke, jonka tavoitteena on lisätä nuorten hyvinvointia ja työelämävalmiuksia yhdistys ja vapaaehtoistoiminnan avulla. Olen aikaisemmalta koulutukseltani lähihoitaja ja viimeisimmät työpaikkani ovat olleet tapahtumatuotannon parissa.

Hanketyö yhdistyksessä poikkeaa aikaisemmista työpaikoistani paljon. Käytännössä työpaikka, johon tulin viime vuoden kevättalvella, oli jännittävä ensinnäkin siksi, että aloin toimia nuorten asiantuntijana sekä työympäristö oli toisenlainen. Yhdistystoiminnassa ylintä paikkaa pitää yhdistyksen hallitus ja käytännöntyöhön on palkattuna toiminnanjohtaja, joka taas toimii esimerkiksi minun esimiehenäni.

Tiistaina 7.5. olimme Hyvä Pomppu -hankkeena Hyvänmielen kävelytapahtumassa Mikkelipuistossa. Tapahtumassa ensiesityksen sai uusi luonto aiheinen pakohuone, joka oli tehty nuoremmille ikäpolville. Hankkeen nuoret suunnittelevat ja toteuttavat itse pakohuoneita ja suurin projekti, mitä he ovat ottaneet tehdäkseen on No Exit -kauhupakohuone tapahtuma kesäkuussa 12-13.6. Työt tehdään vapaaehtoistyön pohjalta ja pakohuoneita on tehty jo 7 erilaista. Jokainen huone on ollut uniikko projekti, jonka sivutuotteena olemme keksineet mm. toimintamalleja sekä seinättömän pakohuonemallin, joka voidaan siirtää tarpeen mukaan miltei minne vain.

Tuolloin toukokuisena tiistaina olimme nuoren kanssa ajamassa takaisin pakohuonetavarat Volvoni takakontissa purkua odottaen. Keskustelimme nuoren kanssa siitä, miten elämä saattaa joskus yllättää ja nuori kertoi, kuinka joskus ei olisi voinut kuvitella, että istuisi tässä hetkessä. Totesin nuorelle, etten itsekkään reilu vuosi sitten olisi osannut kuvitella, mitä tämä päivänä olisin tekemässä.

Työtäni jos pitäisi kuvailla muutamalla sanalla ne voisivat olla ohjaajuus sekä sopivalla lailla luova hulluus. Nuorten kanssa tekemämme projektit ovat joskus herättäneet ihmetystä ja olen joskus itsekkin miettinyt, miten tämäkin projekti oikein käytännössä toteutetaan. Kuitenkin puhdas innostus lähtee ihmisissä mielestäni juurikin siitä, että annetaan sille tilaa. Olemme saaneet tukea kaikenlaisten projektien tekoon työyhteisöstä sekä yhteistyökumppaneilta ja olemme kaikki yhdessä saaneet jokaisen projektin onnistumaan. Onnistumisen kokemukset ovat saaneet pompputiimin yhteisön jopa räiskymään uusia, innovatiivisia ideoita ja uskoa huomiseen sekä tulevaisuuteen. Tekemämme projektit eivät ole myöskään aina helpommasta päästä ja onkin ollut ilo huomata, miten nuorten ryhmämme ratkoo pulmat yhdessä ja tukevat toinen toistansa.

Hankkeessamme olemme saaneet konkreettisia tuloksia mm. niin, että nuorten tiimistämme on työllistynyt nuoria eri puolelle suomea, jotka mukaan tullessa olivat työn sekä opiskelun ulkopuolella. Uskon, että tuloksiin on vaikuttanut vahvasti avoin, lämmin sekä innostava työilmapiiri sekä työyhteisön tiivis tuki. Olisikin hienoa, että jokaisessa työpaikassa olisi aina tilaa innostua. 

#missäkäpy

WhatsApp_Image_2019-05-09_at_16.46.10.jpg

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Hyvä Pomppu, Nuori, Hanke, Estery

Mahtava harjoittelujakso on nyt lopuillaan

Torstai 9.5.2019 klo 13:05 - Janne

Hei kaikki!

Koko alkuvuoden kestänyt harjoittelujaksoni Esteryssä on nyt lopuillaan ja parin viikon päästä valmistun merkonomiksi. Aika on mennyt järisyttävän nopeasti, tuntuu että vasta aloitin esteryharkat ja nyt ollaankin jo kesän alkutahdeissa.

Olen viihtynyt täällä todella hyvin ja tekemistä on riittänyt. Koko harkkajakso on ollut mahtava yhtäjaksoinen tutustumisretki yhdistystoimintaan, Esteryn hankkeisiin ja huikean upeisiin ihmisiin! Kaikkinensa omat tavoitteeni täyttyivät ja olen saanut alkuvuoden aikana paljon uutta tietoa, osaamista ja kontakteja.

Nyt kohti tulevia haasteita hyvillä mielin ja positiivisella asenteella! Hyvää kesän odotusta ja kiitos kaikille!

- Janne

verso_1.jpg

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Estery, harjoittelija

Marikan kevät Pompussa

Torstai 9.5.2019 klo 9:11 - Marika

Hei!

Työharjoitteluni lähestyy loppuaan, viimeinen viikko. Hieman haikein mielin, koska olen viihtynyt täällä todella hyvin. Olen myös oppinut paljon, järjestö- ja hanke toiminta oli minulle uutta, Esteryllä on saanut hyvän kuvan mitä kaikkea tähän kuuluu. Syksyllä valmistuvana nuoriso ja vapaa-ajan ohjaajana jokin tuleva hanke voisi hyvinkin olla mahdollinen tuleva työpaikkani😉

Olen päässyt tekemään monenlaista; Toteuttanut ja suunnitellut pakohuonepelejä, tutustunut erilaisiin hankkeisiin, ohjaustuokioita ryhmille, monenlaisia tapahtumia, verkostoitumista ja paljon muuta.

Mutta parasta on ollut Pompputiimi, ihan huikea porukka nuoria. Loistavia ideoita, monenlaista osaamista, hyvä tekemisen meininki, kannustamista ja positiivisuutta. Jännityksellä jään odottamaan millainen Hyvän pompun ja Pompputiimin toteuttamasta kauhupakohuoneesta tulee! Mutta varmasti hirveän karmivan hiuksia nostattavan upea.

Kiitos kaikille!

WhatsApp_Image_2019-04-26_at_08.04.52.jpeg

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Hyvä Pomppu, Estery

Uusi kasvo Pompussa!

Torstai 4.4.2019 klo 11:25 - Venla Liukkonen

Moikka!

Oon Venla ja opiskelen toista vuotta nuoriso- ja vapaa-ajan ohjaajaksi Paukkulassa. Oon nyt työharjoittelussa Esteryllä Hyvä pomppu-hankkeessa 24.5 asti!

Oon asunut koko ikäni Ristiinassa, mutta nyt asun asuntolassa opintojeni takia. Hain opiskelemaan nuoriso- ja vapaa-ajan ohjaajaksi koska, että tiesin jo silloin että haluan työskennellä ihmisten parissa.

Tulevaisuuden suunnitelmat ovat vähän vielä auki, mutta haluaisin mennä opiskelemaan ammattikorkeakouluun sosionomiksi ja muuttaa johonkin isoon kaupunkiin!

Työharjoittelu täällä on lähtenyt hyvin käyntiin, työporukka on tosi mukavaa ja tänne on ollut tosi mukava tulla! Odotan innolla että mitä kaikkea kivaa pääsen täällä tekemään!

Venla.jpg

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Estery, Hyvä Pomppu, harjoittelija, harjoittelu

Pompun jengi kasvaa!

Torstai 28.3.2019 klo 11:29 - Marika Manner

Hei!

 

Olen Marika. Opiskelen nuoriso- ja vapaa-ajan ohjaajaksi Paukkulassa, nyt työharjoittelussa Hyvä pomppu hankkeessa 10.5.2019 asti.

Olen Lapista kotoisin, mutta jo suurimman ajan elämästäni Mikkelissä asunut. Lapissa on ihanaa käydä, mutta kyllä kotiin on aina kiva palata.

Olen positiivinen, visuaalinen, innostun helposti uusista asioista ja ideapankkini on pohjaton.

Harrastan kodin sisustamista ja remontointia, tuunaan huonekaluja. Kirpputoreilla käyn viikoittain. Tykkään myös valokuvata ja muokata kuvia.

Perheeseeni kuuluu aviomies, kaksi lasta, tytöt 10- ja 16-vuotta ja Ria-koira. Ria on valkoinen paimenkoira mix. Meillä se menee niin päin, että koira ulkoiluttaa minua, viime kesänä laajennettiin lenkkeilyaluetta ja kierrettiin lähialueiden luonnonpuistoja, ensi kesälle jo monta uutta kohdetta suunnitelmissa.

Kaksi viikkoa harjoittelua takana, vastaanotto Pompussa on ollut todella hyvä ja lämmin. Monenlaista olen jo ehtinyt tehdä ja paljon uutta tietoa saanut. Tämä järjestö ja hanke kuvio on ihan uutta minulle, joten on vähän pää pyörällä. Olen yllättynyt, miten suuri työllistäjä hankkeet ovat, myös nuva-alalla.

Paljon tapahtumia, paljon suunnittelua, palavereja ja toimistotyötä. Monipuolista, luovaa ja innostavaa. Kaikenlaista jännää vielä tulossa keväällä!

BLOGI_Ria.jpg

SAM_87742.jpg

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: estery, hyvä pomppu,

Lapsiperheille suunnattu Arki haltuun -hanke

Torstai 21.3.2019 klo 12:33 - Eeva Pääkkönen

Moikka kaikille,

Oon Eeva Pääkkönen Esteryn ja Meijän Mikkelin Arki haltuun -hankkeesta. Arki haltuun -hanke on suunnattu lapsiperheille ja tarkoituksena on yhdessä perheiden ja eri toimijoiden kanssa testata sekä kehittää erilaisia keinoja arjen ja vanhemmuuden tukemiseen. Minut voitkin tavata oikeastaan ihan missä vain, lapsiperheille suunnatuissa kohtaamispaikoissa tai erilaisissa tapahtumissa ja joskus jopa Esteryllä tai Meijän Mikkelin toimistolla.

Hankemaailmaan taisin ajautua opintojeni ansiosta. Opiskelen siis tällä hetkellä työn ohella viimeistä vuotta sosionomiksi ja suoritin harjoittelun yhdessä toisessa sosiaali- ja terveysalan hankkeessa. Aiemmalta koulutukseltani olen lähihoitaja ja työskentelin useamman vuoden varhaiskasvatuksessa ennen Arki haltuun -hanketta. Omaa arkeani värittää työn ja opiskelun lisäksi kaksi kouluikäistä poikaa ja kaksi belgianpaimenkoiraa. Vapaa-ajan tykkääkin viettää yhdessä perheeni ja läheisteni kanssa ulkoillen, mökkeillen ja matkustellen. Koiraharrastukset ovat myös lähellä sydäntäni, vaikka tällä hetkellä pidämmekin taukoa agilitystä. Olen kuitenkin edelleen jäsenenä Mikkelin agilityharrastajilla ja haaveissani onkin palata takaisin koiraharrastusporukoihin vielä tulevan kesän aikana.
Kuivia kelejä ja kunnon kevättä odotellessa!
eeva.jpg

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: estery, arki haltuun

SISÄISTÄ VOIMAA JOOGASTA

Keskiviikko 27.2.2019 klo 12:08 - Ida Paunisalo

Hyvä Pomppu -hankkeen porukka kävi etsimässä uutta intoa ja puhtia kevääseen joogan parissa. Eräs Pompputiimin nuorista (eli minä, heh, heh) esitti kiinnostuksensa joogaan ja niinpä sitä lähdettiin kokeilemaan paikallisella Yoga Studiolla aivan ihanien ja osaavien joogaopettajien Maria Talvitien ja Jenna Joutsenjärvi-Variksen opastuksessa. Joogaharjoitusten ja -liikkeiden lisäksi opittiin paljon joogan historiasta sekä sen mielenkiintoisesta ja vuosituhansia eläneestä filosofiasta.

Nyt teemme pikasukelluksen Joogan maailmaan, jonka jälkeen kerron mitä pompputiimi teki Yoga Studiolla.

meditation-1384758_1920.jpg

kuva: www.pixabay.fi

Mitä se Jooga on?

”Jooga on koko elämän mittainen harjoitus, väline, ei lopputulos.”

Jooga on vuosituhansia sitten Intiassa syntynyt vanha traditio, josta se levisi myöhemmin myös länsimaihin. Ensimmäiset maininnat joogasta löytyivät vanhoista veda -kirjoituksista 1500-1200 eKr. Jooganmaailman tärkein kirja Joogasutra tiivistää siihenastisen opitun joogaperinteen ja se ilmestyi n. 350 eKr. filosofi Patanjalin kirjoittamana. Tuolloin jooga oli kokoelma Intian uskontojen pelastusopillisia ja maagisia menetelmiä. Nykypäivän moderni jooga kehittyi 1800-luvulla fyysiseksi harjoitukseksi ja nykyään sitä harjoitetaan myös ilman maagisuskonnollista merkitystä. Nykymuotoiseen joogaan kuuluu asentoharjoituksia ja meditaatiota, ja se on monille kehollista terapiaa ja rentoutumista.

Sana jooga (yuj) tulee sanskritin kielestä ja se tarkoittaa karkeasti suomennettuna yhdistymistä. Joogassa keskitytään ihmisen kokonaisuuteen: kehoon, mieleen ja sieluun. Joogassa on kyse itse pystytettyjen esteiden purkamisesta, jotka ehkäisevät aidon yhteyden luomista omaan itseen ja ympäröivään maailmaan.

Jooga on myös tiede, joka käsittää monenlaisia harjoitteita ja menetelmiä, joita muokataan jokaisen kehon ja persoonallisuuden mukaan. Joogasta on monia eri variaatioita, mutta perinteisesti jooga voidaan jakaa viiteen eri lähtökohtaan: hatha, raja, bhakti, karma ja jnana. Kaikkien näiden joogamuotojen perimmäinen tarkoitus on edistää kokonaisvaltaista tasapainoa, terveyttä ja hyvinvointia sekä itsetuntemuksen kasvattamista ja kehotietoisuuteen syventymistä.

Ihmiset harjoittavat joogaa monista eri syistä ja se on jokaiselle omansa. Joogaa voi harjoittaa rauhallisena tai vaativana liikuntamuotona, terapiana, eettisenä elämäntapana, hengellisenä kokemuksena tai välineenä saavuttaa tyytyväisyys.

Joogan tehokkuus liikuntamuotona riippuu täysin siitä, millaisia harjoituksia tehdään ja millä tempolla. Joissain tutkimuksissa joogan tehokkuuden on arvioitu vastaavan kevyttä kävelyä. Asanaharjoittelun (asana=asento/istuin) on todettu edistävän lihaskuntoa, notkeutta ja tasapainoa. Joogan on myös katsottu vaikuttavan terveyteen niin, että se lievittää stressiä ja kohottaa mielialaa. Joogalla saattaa tutkimuskatsauksen mukaan olla myös joitakin myönteisiä vaikutuksia esimerkiksi ADHD:n, lievien selkävaivojen, rannekanavaoireyhtymän, masennuksen ja ahdistuneisuuden, MS-taudin, ärtyneen suolen ja reuman oireisiin. Jooga on siis monella tapaa hyväksi ja se voi parhaimmillaan parantaa elämänlaatua.

buddhist-1807526_1920.jpg

 kuva: www.pixabay.fi

YOGA STUDIO MIKKELI

”Jooga on 99% harjoitusta ja 1% teoriaa” – Sri K. Pattabhi Jois

Pompputiimi kävi neljällä eri Yoga Studio Mikkelin joogatunnilla, joista jokaisella kokeiltiin vähän erilaisia joogamuotoja. Ensimmäisellä tunnilla käytiin ns. joogan peruskurssi, jossa tutustuttiin joogan alkeisiin, sen filosofiaan ja joogasanastoon. Seuraavilla tunneilla tutustuttiin tarkemmin muutamiin eri joogamuotoihin: Hathajooga, Aerial Jooga eli ilmajooga ja viimeisenä Yin Jooga.

Toisella tunnilla syvennyttiin Hathajoogaan. Tämä joogamuoto on perinteisin ja länsimaissa ehkä tunnetuin joogan muoto ja se on monien nykyaikaisten joogalajien perusta. Hatha sana tulee sanskritin kielestä missä ha tarkoittaa aurinkoa ja tha tarkoittaa kuuta (Yin & Yang). Hathajoogan ideana on löytää sisäinen rauha tasapainottamalla näitä kahta energiaa kehossamme. Hathajoogassa sen pehmeät, mutta fyysiset asennot pidetään staattisemmin ja tehdään hitaammin kuin muissa joogalajeissa. Hathassa liikkeet eli asanat yhdistetään hengitysharjoituksiin ja erilaisiin meditaatiotekniikoihin kehon ja mielen tasapainon löytämiseksi. Hathajooga muun muassa vahvistaa ja notkistaa kehoa, vähentää jännityksiä sekä parantaa unta, keskittymistä ja tasapainoa.

Kolmannella tunnilla tutustuttiin joogan moderneimpaan muotoon: ilmajoogaan. Aerial Jooga eli tutummin ilmajooga on suhteellisen uusi joogamuoto ja tiedettävät ensimmäiset Aerial Jooga -tunnit ovat järjestetty New Yorkissa vuonna 2006. Ilmajoogassa yhdistyy perinteinen joogaharjoittelu sekä ilma-akrobatia, jotka yhdessä luovat monipuolisen kuntoharjoittelun koko keholle. Ilmajoogassa käytetään eri liikkeiden tekemisen tukena kattoon kiinnitettyä kangaslenkkiä eli hammockia. Tämä moderni joogamuoto kehittää esimerkiksi keskivartalon lihaksia, kehonhallintaa sekä avaa selän ja hartiaseudun lihasjäykkyyksiä.

Neljännellä eli viimeisellä tunnilla kokeiltiin Yin joogaa, johon pompputiimin pyynnöstä yhdistettiin myös ilmajoogaa. Tehtiin siis Yin joogalle tyypillisiä harjoituksia käyttäen apuna kangasta. Tavallisesta ilmajoogasta poiketen suurin osa liikkeistä tehtiin matolla, ei ilmassa. Yin joogan tarkoitus on päästä venyttämään lihasten sijaan sidekudosta. Tämä onnistuu niin, ettei venytykseen mennä liian syvälle ja asennoissa pysytään kerralla pidemmän aikaa. (n. 3-5min) Yin joogassa on tyypillistä passiiviset asennot kevyellä ja pehmeällä venytyksellä. Siinä keskitytään paljon lantion ja alaselän venytysliikkeisiin, sillä näillä alueilla on erityisen paljon sidekudosta ja joogafilosofian mukaan sinne varastoituu helposti henkisiä ja fyysisiä jännitteitä, joita pyritään Yin Joogan avulla vapauttamaan. Yin jooga kaikkiaan rauhoittaa kehoa ja mieltä, vähentää stressiä ja levottomuutta sekä parantaa nivelten liikkuvuutta.

buddha-709880_1920.jpg

kuva: www.pixabay.fi

Muutamia Joogassa käytettäviä termejä:

Asana – Asento/istuin. Tarkoituksena poistaa lihaksistamme jännitystilat ja aineenvaihdunnalliset tukokset ja siten parantaa kehon energiakiertoa. Asentoharjoitukset pitävät kehon vahvana, joustavana ja rentona.

Pranayama – Hengitysharjoituksia (prana = elämänvoima)

Pratyahara – Huomion suuntaaminen ulkoisista kohteista kohti hiljaisuutta.

Dharana – Huomion keskittäminen ja henkiseen havaintokykyyn perustuvan tietoisuuden jalostaminen.

Dhyana – Tietoisuuden ylläpitäminen kaikissa olosuhteissa.

Samadhi – Mielen paluu alkuperäiseen, aitoon hiljaisuuteen.

Prana – Elämänvoima, kiertää kehon energiakanavissa, nadeissa. Joogassa pyritään tietoisesti ohjailemaan pranaa ja vapauttamaan sen tukoksia, jotta energia pääsee virtaamaan esteettömästi. Pranayama harjoituksissa säädellään hengitystä.

Bandhat – Kehon sisäisten energiavirtausten, pranan, kanavoijia sekä fyysisen kehon tukimekanismeja. Bandha tarkoittaa lukkoa. Bandhojen tehtävänä on lukita pranan väärät kulkureitit ja ohjata se alueisiin, jotka elävöittävät ja puhdistavat.

Vinyasa – Liikkeen ja hengityksen yhdistäminen

Mantratman = mieli, tra = suoja. Sanskritin kielisillä hymneillä on positiivisia vaikutuksia ihmisen mielentilaan ja tietoisuuteen. Mantrat ovat siis värssyjä, jotka lausuvat ääneen ikiaikaiset tavoitteet ja ihanteet, joita ihmiset eri aikakausina ja eri kulttuureissa ovat tavoitelleet. Yleisin mantra on OM (aum) ja se edustaa maailmankaikkeuden ääntä, se on alun ääni, perusääni, joka sisältää kaikki muut äänet.

Namaste namas = tervehdys/kunnianosoitus, te = sinulle. Sana ilmaisee joogassa nöyryyttä ja kiitollisuutta. Namaste -sanaa käytetään eleen kanssa, jota kutsutaan mudranaksi. Kun sanot ”namaste”, liität kätesi yhteen sydämesi eteen. Tämä on perinteinen tapa päättää joogaharjoitus, ikään kuin sinetöidä tehty harjoitus ja kiittää siitä itseäsi ja kehoasi sekä kanssajoogaajia.

people-2587069_1920.jpg

kuva: www.pixabay.fi

Jokainen tunti Yoga Studiolla oli hyvin erilainen ja saatiin kyllä mielestäni todella monipuolinen käsitys siitä, mitä jooga oikeastaan on. Jooga on omalla tavallaan haastavaa ja vaatii suurta keskittymistä. Joogan perusasanat ja venytykset onnistuvat varmasti helpoiten pienikokoisilta ja notkeilta tyypeiltä. Jotkut liikkeet venyttävät kroppaa aika äärirajoille ja jos ei luonnostaan ole kovin notkea ja taipuvainen, voi jotkut asennot ja liikkeet tuottaa vaikeuksia. Se ei kuitenkaan ole mikään este joogan harjoittamiselle!

Itse ainakin intoa puhkuen aion maaliskuulle varata muutaman joogatunnin! Rakastuin täydestä sydämestä ihanaan ilmajoogaan, jossa sisäinen pikkutyttöni kiljuu riemusta aina kun pääsee roikkumaan pääalaspäin kankaassa. Alakouluikäisenä harrastin voimistelua koulumme Jumppasirkuksessa, joten sieltä ehkä puskee innostus tähänkin lajiin. Suosittelen Yoga Studio Mikkelin joogatunteja lämpimästi kaikille niille, jotka eivät mun tapaan tykkää käydä esimerkiksi salilla tai lenkillä vetämässä mitään kunnon hikitreeniä. Jooga on monipuolista ja tekee hyvää keholle, mielelle sekä sille oletetulle sielulle.

Aurinkoista kevättä kaikille!

Iso lämmin kiitos vielä Marialle ja Jennalle, huikeille joogaopettajille loistavasta opetuksesta. Namaste!

Rauhaa & rakkautta, Ida

Ps. Käykää tutustumassa Yoga Studion toimintaan nettisivuilla www.yogastudiomikkeli.fi. Yoga Studion kuulumisia voit myös seurata Instagramissa tai Facebookissa nimellä Yoga Studio Mikkeli.

52716977_1679553199010339_4338594332547219456_n.jpg

kuva: Ida Paunisalo 

Lähteet:

-          https://fi.wikipedia.org/wiki/Jooga

-          https://www.joogahuone.fi/

-          Rautaniemi, M. 2015. Erakkomajoista kuntosaleille, Basam Books.

-          Räisänen, P. 2005. Astanga- joogaa Sri K. Pattabhi Joisin perinteen mukaan, Otava.

-          https://www.yogastudiomikkeli.fi

-          https://www.verticalclub.fi/

-          https://www.yogobe.com/fi

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Hyvä Pomppu, Estery, Yoga Studio Mikkeli

Jennin ajatuksia valokuvauksesta

Keskiviikko 20.2.2019 klo 13:59 - Jenni Pulkkinen

Hei!

Olen Jenni, 27-vuotias Mikkeliläinen ja olen ollut noin puolisen vuotta Esteryllä kuntouttavassa työtoiminnassa ja Hyvä Pomppu hankkeessa. Olen harrastanut satunnaisesti valokuvausta noin 6-vuotta ja ajattelin kertoa mikä omasta mielestäni tekee valokuvauksesta kiinnostavaa ja mitä tykkään kuvailla eniten.

Omalla kohdalla valokuvaus on ollut hyvä syy lähteä liikkeelle ja tutustua kaikenlaiseen ympäristöön. Kaikista eniten seikkailunhalun esille ajaa mahdollisuus päästä kuvaamaan autiotaloja. Kaikki kuvauskohteeni on sijainnut Mikkelissä tai sen lähikunnissa ja muutaman kaverin kera, autolla ajellen ympäri kyliä ne on löytynyt.

Kiinnostus autiotaloja kohtaan johtuu varmaankin siitä, että niistä voi löytyä kaikkea mielenkiintoista, tavaroista vanhoihin valokuviin ja joka paikka kertoo omanlaisen tarinansa. Sitä alkaa aina miettimää, että minkälaiset ihmiset siellä ovat ennen asuneet, milloin talo olisi jäänyt hylätyksi ja mikä olisi syy siihen. Suurimmassa osassa taloista on jätetty kaikki tavarat jälkeensä ja osassa taas löytyy vain muutamia huonekaluja. Aikojen saatossa rapistuneet seinät ja muut talon puitteet on omaa mieltä ja silmää kiehtovia asioita. Ne mielellään haluaa tallentaa kuviksi ennen kuin ne häviää mahdollisesti kokonaan.

Yleisesti valokuvaaminen rauhoittaa jonkin verran omaa mieltä ja siihen keskittyessä unohtaa kaikki mieltä painavat asiat ainakin hetkeksi. Vaikka itse on huomannut aistivansa ahdistuneisuutta joissain autiotaloissa, on se silti siedettävää ja kaverit mukana tekevät siitä turvallisen kokemuksen.

Kuvia taloista voi käydä katsomassa blogissa mikä löytyy täältä http://forgottentimecrew.blogspot.com/ (En ole päivittänyt blogia vähään aikaan, joten iso osa kohteista puuttu.)

talo4.JPG

...

talo3.jpg

...

talo2.jpg

...

talo1.jpg

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: valokuvaus

Kuntsariopiskelija messissä!

Keskiviikko 13.2.2019 klo 11:51 - Paula Häkkinen

Heikka!

Olen parhaillaan aloittelemassa harjoittelua Hyvä Pomppu-hankkeessa ja tarkoitus olisi kulkea mukana toukokuun puolelle välille asti tutustumassa eri juttuihin. Aika huippua!
Olen 28-vuotias, kahden vauhdikkaan lapsen äiti ja paljasjalkainen mikkeliläinen.

Opiskelen tällä hetkellä ensimmäistä vuotta monimuoto-opiskelijana kuntoutuksen ohjaajaksi Jyväskylän Ammattikorkeakoulussa. Aiempaa kokemusta sosiaali- ja terveysalalta minulla ei ole, joten täysin alanvaihtajana matkassa ollaan. Ainut kosketus aiheiseen on Health Coach-koulutus, jonka suoritin noin vuosi sitten perehtyen kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin tiimoilta palautumisen tärkeyteen.

Selvennän hieman mitä kuntoutuksen ohjaajan työ käytännössä tarkoittaa. Kuntoutuksen ohjaaja toimii asiakkaan yhdyshenkilönä eri ammattihenkilöiden ja palvelujärjestelmien välillä. Työhön kuuluu asiakkaan ohjausta, neuvontaa ja tukemista asiakkaalle itselleen sekä hänen läheisilleen erilaisissa elämäntilanteissa. Lisäksi kuntoutuksen ohjaajan työhön sisältyy toimintakyvyn arviointia, koulutus- ja työmahdollisuuksien kartoittamista sekä työllistämiseen liittyvää tukemista ja ohjaamista.

Innoissani olen harjoittelua aloittelemassa ja odottamassa uusien asioiden oppimista! Mahtavaa myös päästä tutustumaan uusiin ihmisiin ja kuulla myös heidän toiminnastaan.

- Paula

Paula.jpg

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Hyvä Pomppu, harjoittelija, harjoittelu, Estery

Vanhemmat kirjoitukset »